Байки пiвнiчних вiкiнгiв

14.03.2013

Північна країна фестивалів музики та футболу цьогоріч постане у тонах бунтарства, деструкції та самотності. Традиційний щорічний Irish Fest учетверте пройде у Києві, Львові, Харкові та Одесі. Ірландський кінематограф називають чи не найцікавішим за останнє десятиліття. Причина тому — небувалий підйом, який переживає тамтешня кіноіндустрія. Завдяки податковим пільгам кіногалузь країни підживлюється вкладеннями ззовні: багато відомих режисерiв зі США і Велико­британії вибирають неповторні зелені пагорби як локацію для зйомок своїх фільмів. Самі ірландці не відстають від закордонних гостей.

Цього року на українських екранах покажуть сімку найцікавіших прикладів нового ірландського кіно. Відкриватиме фестиваль стрічка «Хороші вібрації», заснована на реальних подіях — історії конфлікту, що стався у Північній Ірландії в 1970–х. У центрі сюжету — меломан Террі Хулі, що в часи релігійного та національного протистояння ірландців з англійцями відкриває власну крамницю музичних платівок і піднімає дух місцевої бунтівної панк–тусівки. «Хороші вібрації» став відкриттям останнього міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах.

Тема деструкції йде червоною ниткою практично крізь усю цьогорічну панораму ірландського кіно. Так, у трилері «Ляльковий будинок» компанія хуліганів вдирається до заможної оселі, за ніч у чотирьох стінах відбуваються дебош, сварки, гуляння, неочікувані зізнання й емоційні потрясіння. Ця кіноісторія про підліткове насильство була офіційним учасником цьогорічного Берлінале. Ще одна драматична історія, напрочуд особиста, втілена у фільмі «Що зробив Річард». Події розгортаються спекотного літа. Молодий та амбіційний атлет Річард Карлсон мав усе для щасливого та успішного життя, якби не вчинок, який зруйнує не лише його майбутнє, а й життя близьких йому людей.

Тема батьківщини повсякчас пропливає у фільмах напрочуд патріотичних ірландців. Одразу дві стрічки київського фесту торкаються проблеми повернення додому та пошуку духовного зв’язку з рідною землею. В картині під назвою «Пірс» головний герой, бізнесмен Джек, налагоджує стосунки з батьком та адаптується до власного дому після 20 років життя у США. Стрічка «Тиша» постає таким собі екзистенційним і водночас конкретним пошуком для звукорежисера Іоганна. Головний герой мандрує далекими куточками Ірландії, аби знайти місце, де не ступала людська нога, де звуки творить сама природа.

На завершення кіноманам покажуть документальну стрічку «Обід на хмарочосі». Фільм розповість про відомий знімок будівельників, якi обідають, сидячи на балці на висоті 69–го поверху, — фото, що стало символом становлення Нью–Йорка. Тема не зовсім ірландська, натомість стрічка має повністю ірландське виробництво.

Фестиваль ірландського кіно Irish Fest триватиме з 14 по 20 березня. n