Пінзель повернувся

13.03.2013
Пінзель повернувся

Скульптура, що експонувалася в Луврі, — Богоматір із костелу в селі Годовиця на Львівщині. Фото з сайта vikna.if.ua.

До України повернулися 27 скульптур Йоганна Георга Пінзеля, які побували на першій «персональній» для України мистецькій виставці в Луврі. Виставка тривала з 21 листопада 2012 року по 25 лютого. Зараз у Львівській галереї мистецтв скульптури проходять процедуру розмитнення, розповіла агенції «Захід.нет» директор галереї Лариса Разінкова–Возницька. З 27 робіт, які експонували в Парижі, десять належать храмам Тернопільської області, ще п’ять — «прописані» на Івано–Франківщині. Решта були взяті з єдиного у світі Музею Пінзеля, що у Львові. Проте скульптури не можуть наразі повернутися на місце своєї головної експозиції — у приміщення костелу кларисок, позаяк там, як повідомляла нещодавно львівська преса, протікає дах.

Більшість з експонованих у Парижі шедеврів невдовзi має прибути до Києва, на виставку «Код Пінзеля», яку на сайті «Мистецького арсеналу» названо головною цьогорічною подією закладу. Спершу планувалося, що виставка вiдкриється 19 березня, але днями, повiдомили «УМ» спiвробiтники «Мистецького арсеналу», її вирiшили вiдтермiнувати.

Як інформувала раніше директор «Мистецького арсеналу» Наталя Заболотна, у рамках виставки пройде перше вручення заснованої «Мистецьким арсеналом» премії ім. Героя України Бориса Возницького, головного дослідника спадщини Пінзеля. Премію вручатимуть за вагомий внесок у розвиток музейної справи. А 5 квітня «Мистецький арсенал» презентуватиме спеціальний проект, присвячений пам’яті Возницького: сучасні митці, які створять об’єкти–ремінісценції на тему бароко в режимі work–in–progress.