Із днем народження, адвокате!

07.03.2013
Із днем народження, адвокате!

Власенку доведеться розпрощатися із Верховною Радою. Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Сьогодні нардепу і захиснику Ледi Ю Сергію Власенку, персона якого опосередковано призвела до чергового блокування Верховної Ради, виповнюється 46 років. Напередодні цього свята — у середу, колеги–опозиціонери іменинника украй мляво блокували парламентську трибуну, а о 14.00 узагалі розійшлися. За словами лідера «Свободи» Олега Тягнибока, час пленарного режиму скінчився, а на ніч у Раді лишатися немає сенсу. «Подальші дії опозиції залежатимуть від рішення Вищого адміністративного суду щодо позбавлення мандата депутата Сергія Власенка», — сказав Тягнибок. І додав, що в опозиції є план дій на випадок позбавлення Власенка мандата, проте не став його розкривати.

Вищий адміністративний суд, вислухавши сторони під час розгляду подання Голови ВР щодо позбавлення захисника Тимошенко статусу депутата, пішов до нарадчої кімнати. За кілька годин Феміда оголосила свій вердикт: Власенку не зробили подарунок до дня народження і забрали мандат.

Загалом учорашнє засідання тривало лише близько півтори години. До того ж судді спізнилися на 40 хвилин. За словами головуючого Михайла Зайцева, сталося це через те, що суд чекав на документи від Генпрокуратури. «Щось сталося з Генпрокуратурою, що вона правду почала писати», — так прокоментував ці матеріали представник Власенка у суді, нардеп Арсеній Яценюк. І продемонстрував фрагмент тексту документа за підписом начальника Головного управління з розслідування особливо важливих справ Андрія Курися, в якому йдеться про відмінності у статусі двох захисників Тимошенко: «Власенко брав участь у суді за посвідченням народного депутата на відміну від Плахотнюка, який діяв на підставі постанови і посвідчення адвоката».

Нагадаємо, що саме сумісництво — депутатську і адвокатську діяльність закидали Власенку «регіонали», як привід до позбавлення його мандата. Тож після документа ГПУ дивно виглядали папери, раніше передані суду Національною асоціацією адвокатів, в яких вказано, що Власенко бере участь у засіданнях Печерського райсуду як адвокат. На терезах Феміди переважили докази адвокатів.

Як бачимо, влада не відступила у цьому не принциповому для неї питанні, яке неабияк обурило офіційний Брюссель, а згодом і Вашингтон. Хоча попередньо спланований «бліцкріг» iз позбавленням Власенка депутатства не вдався.