«Газпром» як ніколи близький до «завоювання» нашої ГТС

07.03.2013

Останнім часом ведуться активні перемовини щодо передачі в оренду української газотранспортної системи російській стороні. Проте допустити «Газпром» одноосібно до будь–якої форми управління українською ГТС категорично не можна.

Реальний керівник «Газпрому» Кремль, на відміну від ЄС, не приховує і ніколи не приховував того, що хотів би заволодіти в будь–якій формі нашою газотранспортною системою. Сьогодні росіяни як ніколи близькі до успіху. Насправді вони добиваються того, щоби через ГТС контролювати практично всю Українську державу. А в підсумку — позбавити нас незалежності і державності, відтак — і її керівництва безвідносно до прізвища Президента чи Прем’єра.

Залучення «Газпрому» чи його непрозорих структур до управління нашою ГТС суперечило б законодавству ЄС, а відтак суперечило б євроінтеграційному курсу України. Блокування через контроль газотранспортної системи узаконеного в Україні вільного доступу до трубопровідної мережі ставить хрест на проектах альтернативного газу чи імпортного зрідженого газу, реверсного постачання дешевшого газу з ЄС, оптимального використання українських підземних газосховищ.

Українська ГТС є здобутком всього українського народу. А тому розпоряджатися цим надбанням одноосібно слід лише в інтересах держави, обережно, зрозуміло і прозоро. Ніхто з серйозних партнерів не візьметься оцінювати в грошах її вартість тому, що в ній поєднані й технічні, й політичні функції. А технічна її унікальність полягає хоча би в тому, що в ній поєднані функції внутрішнього забезпечення з транзитом російського газу в Європу, які розділити неможливо.

Якщо тимчасово не вдається домовитися з росіянами про вигідні умови транзиту, то очевидні нові позитивні тенденції щодо впровадження альтернативи проблемному російському газу й унікальність наших газосховищ в системі газопостачання Європи змусять всіх шукати розумний компроміс. Тим більше що росіяни активно розбудовують обхідні маршрути газо– і нафтопроводів, відмовившись від набагато дешевшого транзиту вуглеводнів через територію нашої держави і таким чином черговий раз принижуючи українську націю. Краще взагалі відмовитися від газотранзиту і назавжди позбутися вічних претензій зі сторони Кремля. Це рано чи пізно логічно завершиться втратами України від транзиту газу. І жодної біди в цьому не повинно бути. Адже живуть без транзиту інші держави. Наприклад — Угорщина.

Отже, за будь–яких обставин не можна допускати російську сторону одноосібно до управління Українською ГТС. Тим більше що росіяни, треба їм віддати належне, вміють навіть із мізерних відсотків зробити контрольний пакет. А сподіватися на те, що вони інвестуватимуть у розвиток ГТС, може хіба що наївна людина. Адже за всі понад 20 років росіяни не інвестували в нашу ГТС ані копійки при тому, що за транзитований через Україну газ заробяли десятки мільярдів доларів!

Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ,
екс–уповноважений Президента України
з міжнародних питань енергетичної безпеки