Падіння останнього «могіканина»

07.03.2013
Падіння останнього «могіканина»

Польський легіонер «Боруссії» Якуб Блащиковський забиває третій м’яч у ворота «дірявого» П’ятова. Фото Рейтер.

Думається, не про таке завершення єврокубкового сезону мріяли зманіжені перемогами вболівальники донецького «Шахтаря». Однак, як казав український політик, маємо те, що маємо. Позавчора в Дортмунді в матчі–відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів «гірники» зазнали болісного фіаско — 0:3 — і розпрощалися з надіями на перемогу в турнірі. І це при тому, що наставник донеччан Мірча Луческу всерйоз вірив у високі звершення. «Переможець нашої пари стане тріумфатором нинішнього розіграшу Суперліги», — заявляв румунський наставник напередодні дортмундського поєдинку.

За підсумками осінньої єврокампанії, аж чотири українські клуби пробилися у «весняну» частину Ліги чемпіонів («Шахтар») та Ліги Європи («Динамо», «Металіст», «Дніпро»). Найкращий показник за всі часи! Однак, мабуть, іноді ліпше брати не кількістю, а якістю. А так — жоден із наших клубів не пройшов далі стартового раунду «плей–оф». Власне, з усіх лише «Шахтар» грав навесні — решта ви­була ще в лютому. Але в матчі 5 березня на полі «Сигнал Ідуна–парку» донеччан, вважай, і не видно було. Натомість чинний чемпіон Німеччини згадав свої «золоті» часи, коли від усіх без винятку суперників у бундеслізі тільки тріски летіли, й розчавив амбіційних лідерів українського футболу.

Після домашньої нічиєї (2:2) шансів на чвертьфінал у «гірників» було відчутно менше (коефіцієнт букмекерів на перемогу — аж 6 до 1, тоді як у «Боруссії» — 1,4). Однак, як відзначали експерти, швидка й потужна атакувальна ланка робила становище «Шахтаря» не безнадійним.

Щоправда, для цього підопічним Луческу потрібно було спочатку взяти під свій контроль м’яч. Проте український чемпіон із перших хвилин програв «Боруссії» суперництво за територію (чи, якщо слідувати логіці Луческу, свідомо віддав простір, готуючи плацдарм для конратакувальних дій). Потрапивши під потужний «високий» пресинг «бджіл», «кроти» опинилися в ситуації, в якій зазвичай перебувають суперники донеччан у першості України. 66% на 34% — таким у першому таймі був відсоток володіння м’ячем на користь «Боруссії». Попри комфортний для себе результат першого поєдинку, вона на максимальній швидкості мчала вперед (до речі, за повідомленням німецьких ЗМІ, за вихід до чвертьфіналу кожен із футболістів «жовто–чорних» мав отримати по 50 тисяч євро).

Було видно, що не звиклий грати від оборони «Шахтар» довго не протримається. Картковий будинок гостей, в основі якого стояли «захисники атакувального плану», простояв до 31–ї хвилини, коли після подачі кутового Феліпе Сантана, вигравши позиційну боротьбу в Ярослава Ракицького, ударом головою відкрив рахунок.

Надалі дортмундський клуб методично «доламав» «беззубих» гостей, іще двічі покаравши їх за провали в обороні. За словами Тараса Степаненка, команда просто «перегоріла», тому й дозволила опонентам «два тайми «возити» себе по полю». Рахунок був би не розгромним, якби Андрій П’ятов у другому таймі не помилився, відбиваючи м’яч після нескладного дальнього удару перед собою.

«Боруссія» заслужено перемогла і пройшла далі. Сьогодні здолати цю команду було складно. Надія на позитивний результат жила до 30–ї хвилини, до першого голу суперника», — пояснив Луческу. Чіткіше ситуацію прокоментував захисник донеччан Разван Рац: «На даний момент «Боруссія» сильніша за «Шахтар».

Цікаво, що після виходу до чвертьфіналу Юрген Клопп заявив, що не вірить у передбачення Луческу. «Так, ми потужно зіграли проти «Шахтаря». Але не думаю, що ми є потенційними фаворитами Ліги чемпіонів. У турнірі залишилося ще достатньо сильних клубів», — пояснив свою позицію очільник «Боруссії».

Один із них — мадридський «Реал», який після домашньої нічиєї переміг «Манчестер юнайтед» у повторному матчі на «Олд Траффорд». Переламати хід протистояння, в якому «вершкові» програвали 0:1, їм удалося після спірного вилучення за небезпечну (але, здається, ненавмисну) гру португальського півзахисника господарів Нані. Уже після гри і Алекс Фергюсон, і більшість гравців «МЮ» іронічно аплодували турецькому арбітру Джунейту Джакиру за зіпсоване свято футболу. Не було підстав для радості й у 39–річного хавбека «червоних дияволів» Райана Гіггза, який зіграв 1000–й матч у своїй професійній кар’єрі.

Хай там як, а вирішальний м’яч «Реалу» забив колишній гравець «манкуніанців» Кріштіано Роналдо. Із поваги до своєї попередньої команди взяття воріт Де Хея він не святкував.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Матчі–відповіді (результати вівторка).

«Манчестер юн.» (Англія) — «Реал» (Іспанія) — 1:2 (С. Рамос, 48 (у свої ворота) — Модрич, 66; К. Роналдо, 69; вилучення: Нані, 56 («МЮ»); перший матч — 1:1)

«Боруссія» (Д. Німеччина) — «Шахтар» (Україна) — 0:3 (Сантана, 31; Гьотце, 37; Блащиковський, 59; перший матч — 2:2)

«ШД»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Рац, Гюбшман (Степаненко, 82), Фернандіньйо, Тейшейра, Мхітарян, Тайсон (Д. Коста, 46); Адріано

«БД»: Вайденфеллер, Сантана, Шмельцер, Суботич, Бендер (Кель, 47), Гьотце, Ройс, Блащиковський (Гросскройц, 70), Піщек, Гюндоган (Шахін, 81), Р. Левандовський

Попередження: Кучер, 14