Стрілянина під казку Андерсена

06.03.2013
Стрілянина під казку Андерсена

Галина Авраменко найкраще в Європі стріляє по рухомих мішенях. Фото з сайту Shooting–ua.com.

Починаючи з Сіднея 2000 року, українські стрільці неодмінно виграють нагороди Олімпіад. Найбільше їх в активі майстрині зі стрільби з пневматичного пістолета Олени Костевич — три. Поруч із олімпійською чемпіонкою в Чернігові тренується її партнерка по збірній Ганна Авраменко, яка є світовим лідером у дисципліні, що не входить до програми Олімпіад, — стрільбі по рухомих мішенях. Як каже журналістам Ганна, вона «принципово не рахує свої перемоги на світовій та континентальній арені». Хай там як, а до кількох титулів чемпіонки світу днями вона додала два індивідуальні «золота» та командне «срібло», здобуті на чемпіонаті Європи, що проходив у 10–метровому тирі данського міста Оденсе — на батьківщині казкаря Андерсена.

Таку ж кількість нагород в аналогічних дисциплінах, щоправда, іншого достоїнства, здобув і лідер чоловічої команди Владислав Прянишников. Представник Сімферополя виграв особисті змагання у стрільбі по мішенях, що рухаються зі сталою швидкістю, разом із партнерами здобув у цій дисципліні командну «бронзу», а у вирішальній перестрілці по цілях, що пересуваються з перемінною швидкістю, одним балом поступився шведові Емілю Мартінссону.

Українські олімпійці, які спеціалізуються на пневматичному пістолеті, в Оденсе не виграли жодної індивідуальної нагороди, але компенсували це вдалою колективною роботою. Скажімо, у жінок–пістолетниць найкращий особистий результат — 14–й — показала Оксана Камінська. У Олени Костевич — 15–та сума балів, у Інни Клименко — 23–та. У підсумку, жодна з українок не пробилася до фінальної вісімки, де найточнішою виявилася срібна призерка Лондона–2012 Селін Гобервілль. Водночас сумарний результат дозволив нашим дівчатам піднятися на срібну сходинку в командному заліку — слідом за збірною Сербії.

У чоловіків до фіналу восьми пробився Денис Кушніков, який посів п’яте місце. Олег Омельчук у підсумковому протоколі опинився на 12–й сходинці, Віктор Банкін — на 19–й. Склавши докупи індивідуальні здобутки, українці отримали командну «бронзу».

Іще одну «братську» нагороду виграли українські майстри пневматичного пістолету у міксті. Лідери чоловічої та жіночої збірної Костевич та Омельчук «вицілили» бронзові медалі, поступившись німецькому та сербському дуетам.

По суті, без нагород залишилися лише представники пневматичної гвинтівки. Проте цей «прокол» не завадив українській збірній виграти загальнокомандний залік.