Об’єднані грошима. І Євролігою?

06.03.2013
Об’єднані грошима. І Євролігою?

Повернувшись з НБА в Україну, Кирило Фесенко допомагає «Донецьку» в лізі ВТБ. Фото прес–служби БК «Донецьк».

Як свідчить статистика, розповсюджена функціонерами з ФІБА, в Європі за популярністю баскетбол займає друге місце після футболу. Не дивно, що цей вид спорту має потужний трансдержавний центр управління, якому підпорядковуються національній федерації. Попри періодичні тертя всередині самої ФІБА–Європа, турніри під егідою цієї організації мають високий рейтинг. Як і у футболі, так і в баскетболі поза конкуренцією стоїть турнір чемпіонів — Євроліга, виграти яку мріє кожен клуб.

Українські клуби можуть узяти участь у груповому етапі цих змагань лише уві сні. Натомість лідери українського баскетболу демонструють свій максимум у нижчих за рейтингом континентальних турнірах. Нагадаємо, що одразу два представники української суперліги («Будівельник» — у Єврокубку, «Хімік» — у «Єврочелленджі») пробилися до чвертьфінальної стадії змагань.

Із 2008 року на теренах Європи, переважно на східній її частині, проводиться іще один регулярний представницький турнір, який об’єднує команди з дев’яти країн. Об’єднавчим фактором для клубів із семи пострадянських республік, Чехії та Польщі стала потужна російська комерційна структура — банк ВТБ, або «Внєшторгбанк». Попри те, що гасло цього об’єднання — «Одна ліга. Одна мова. Мова баскетболу», здається, що спортивний принцип відіграє в Єдиній лізі ВТБ далеко не ключову роль. Принаймні в останні два сезони здобутки українських клубів у «банківській» лізі виглядають дуже скромно, при тому що за високі результати командам гарантовані непогані призові виплати.

Скажімо, в нинішньому сезоні друга команда української суперліги — «Азовмаш» — за два тури до фінішу регулярного чемпіонату ліги ВТБ не має шансів на вихід до «плей–оф». Підопічні Сергія Заваліна ведуть відчайдушну боротьбу за передостанню, дев’яту, позицію у своїй групі, яка дозволить їм залишитися в лізі на наступний рік. У 16 матчах маріупольці здобули лише три перемоги, дві з яких — над останньою командою «пульки», талліннським «Калевом».

Навряд чи регулярні поразки азовців у лізі ВТБ можна пояснити силою опонентів. Вочевидь команді просто не вистачає снаги, щоб змагатися на три фронти. Пріоритетною для «Азовмашу» залишається національна першість, високе місце в якій гарантує команді єврокубкову осінь. Хоча, подейкують, що для підвищення спортивного інтересу до ліги ВТБ її керівництво домовилося з очільниками Міжнародної федерації баскетболу про «перепустку» в кваліфікаційний раунд Євроліги для переможця «об’єднаного пострадянського чемпіонату».

Шанс поборотися за перемогу в турнірі залишається в «Донецька». У боротьбі за прохідну, шосту, позицію в групі у заключних двох турах «регулярки» донеччанам слід перемогти «Летувос рітас» та «Спартак» із Петербурга.

Цікавий факт: у минулому році вільнюсці вибили донеччан із чвертьфіналу Єврокубка, а пітерці — сьогоднішній суперник «Будівельника» на тій самій стадії Кубка Європи.

 

ТАБЛО

Ліга ВТБ. Регулярний чемпіонат. Група А. «Донецьк» — «Туров» (Польща) — 99:85 (Сонгайла (29), Раденович (26) — Чел (13)), «Калев» (Естонія) — «Азовмаш» — 73:77 (Елегар (16) — Радуліца (14)), «Летувос рітас» — «Хімки» — 79:88.

Турнірне становище в групі А: «Хімки» — 12 перемог/4 поразки, УНІКС — 12/4; «Красниє крилья», «Спартак» (СПб) — 11/5, «Астана» — 9/7, «Летувос рітас» — 8/8; «Донецьк» — 7/9, «Туров» — 4/12, «Азовмаш», «Калев» — 3/13.

Турнірне становище в групі В: «Жальгіріс» — 15/1, ЦСКА — 12/3, «Локомотив» (Кр) — 12/4, ВЕФ — 10/6, «Нижній Новгород» — 9/7, «Тріумф» — 8/8, «Німбурк» — 5/10, «Єнісей» — 5/11, «Нептунас» — 2/14, «Цмокі–Мінск» — 1/15.

 

ГРОШІ

Оцінили майже всіх

Призовий фонд чемпіонату Єдиної ліги ВТБ сезону 2012/13 становить 70 млн. російських рублів. Команда–переможець турніру отримає 7 млн., за друге місце – 6,1 млн., за третє–четверте — 5,4 млн. Загалом призові передбачені для 16 із 20 учасників нинішнього турніру.

Також очікується, що три кращих клуби за відвідуваністю матчів Ліги ВТБ отримають фінансову винагороду в розмірі трьох мільйонів рублів.