НОВИНИ ПЛЮС

01.03.2013

Спілберг очолить Канн

Журі 66–го Каннського кінофестивалю очолить відомий режисер Стівен Спілберг, повідомила вчора агенція «Франс пресс». Цьогоріч один iз найпрестижніших світових кінофестів пройде з 15 по 26 травня.

Помер піаніст Ван Кліберн

У віці 78 років у США помер Ван Кліберн — усесвітньо відомий піаніст. Славу Ван Кліберн здобув у 1958 р., після сенсаційного виступу в Москві на Першому міжнародному конкурсі ім. Чайковського. Відтак піаніст увійшов до елітарних виконавців класичної музики — він грав для президентів США, королівських сімей Європи та Азії. Ван Кліберн — лавреат премії «Греммі», кавалер російського ордена Дружби, нагороджений медаллю Свободи та Національною медаллю мистецтв США.

Українка отримала літературну премію Німеччини

Письменниця українського походження, 31–річна Мар’яна Гапоненко, отримала в Німеччині премію ім. Шаміссо від Фонду Роберта Боша за роман «Хто така Марта?» Цим твором, на думку журі Фонду, Мар’яна «створила нову тональність у сучасній німецькомовній прозі», пише «Німецька хвиля». Мар’яна у 19 років виїхала з України, а писати німецькою почала у 15. Її роман — про українського вченого, який останні тижні життя, хворий на рак, проводить у віденському готелі і згадує все своє життя.