До весни дожили. Але в якому стані?

01.03.2013
До весни дожили. Але в якому стані?

Ветеран Віталій Рева тепер знову захищатиме ворота «Арсеналу». (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Зимовий антракт українського сезону 2012/13 виявився доволі спекотним. Зазвичай найцікавішими подіями цієї пори є трансфери футболістів, проте нинішня зима запам’яталася значно серйознішими подіями — боротьбою «Арсеналу» й «Таврії» за виживання та зміною власника «Металіста».

Зрештою, покинуті спонсором Ігорем Коломойським «каноніри» таки знайшли спосіб, як зберегти свій клуб у прем’єр–лізі, хоч і втратили тренера Леоніда Кучука та майже весь основний склад зразка першої половини сезону. Новим власником «Арсеналу» став народний депутат від Партії регіонів, президент Федерації кінного спорту Олександр Онищенко. Оскільки він прийняв команду пізнувато, тренувальні збори «канонірів» були рекордно короткими.

Гравцям, які не погодилися на значне урізання зарплат, надали статус вільних агентів, і вони групами перебазувалися в «Чорноморець», «Кривбас», донецький «Металург», «Дніпро» тощо. За великим рахунком, лишається невідомим склад «Арсеналу» на завтрашній принциповий поєдинок із «Дніпром» (надалі Коломойський фінансуватиме лише свій власний ФК). Подейкують, що футболку «канонірів» може надягнути сам Артем Мілевський. Учора це питання ще перебувало на стадії переговорів, тоді як інший динамівець — кандидат до збірної Андрій Богданов — уже офіційно перейшов в «Арсенал», свій рідний клуб, на правах оренди. Також, нагадаємо, в «Арс» повернувся воротар Віталій Рева.

Знайшли спосіб «життя після Фірташа» й у Сімферополі, хоча, було, скаржилися навіть на відсутність грошей для харчування команди. Як свідчив тренер Олег Лужний, через брак коштів зірвалася підготовка до другого кола. «Таврія» досі не вирішила питання із забороною УЄФА на проведення клубом трансферів і також має проблеми з комплектацією команди. До всього, травмовані Назаренко, Калиниченко і шведський легіонер Свенссон.

Якщо говорити про справи позитивні, то, звісно, потрібно згадувати передусім «Шахтар», який став головним героєм національного трансферного ринку. За 35 млн. євро «гірники» відпустили до «Анжі» бразильського плеймейкера Вілліана, взявши на його місце Тайсона, який раніше диригував атаками «Металіста». А позавчора Донецьк і Харків влаштували ще одну рокіровку: до своєї колишньої команди повернувся Марко Девич, який так і не прижився серед «гірників».

Наскільки серйозними для «Шахтаря» є втрати Вілліана та Девича — покажуть результати в Лізі чемпіонів, адже на внутрішній арені, маючи 13–очковий запас міцності, «доїзд» до четвертого поспіль та восьмого загалом чемпіонського титулу можна робити й другим складом. Щоб посилити оборону, донеччани придбали в португальської «Браги» Ісмаїлі дос Сантоса.

Натомість Девич мусить реанімувати свої бомбардирські навички й допомогти «Металісту», який наразі посідає четверту сходинку, вперше в історії виграти «срібло» ЧУ. Харків’ян, які взимку внаслідок сенсаційної оборудки отримали нового власника і президента в особі 27–річного бізнесмена–газовика Сергія Курченка, від другої команди чемпіонату — «Дніпра» — наразі відділяє лише два пункти. Важливо, що матчі з головними конкурентами — дніпрянами та динамівцями, які йдуть на третій позиції, колектив Мирона Маркевича проведе вдома.

Щоправда, весняна готовність «Металіста», як і двох інших претендентів на друге «лігочемпіонське» місце, вболівальників зовсім не вразила. Нагадаємо, що всі вони синхронно вилетіли з Ліги Європи, не спромігшись на трьох виграти бодай один матч 1/16 фіналу.

Якщо «Металіст» начебто закрив позицію форварда, то керівництво «Динамо» досі шукає голеадора, що міг би підтримати нігерійця Брауна Ідейє, котрий у міжсезоння встиг стати чемпіоном Африки. Сарате, Арнаутович, Лукас із «Карпат», ще кілька нападників — їх усіх по черзі сватали до Києва, але станом на вчора вакансія лишалася.

За великим рахунком, узимку динамівська сім’я пережила чистку, анонсовану Олегом Блохіним. Команду залишили Нінкович, Батао, Вукоєвич, Раффаель, Богданов; Мілевського, Алієва та Кравця тренер зіслав у «молодіжку». Натомість придбання у «Ворскли» гравців національної збірної Романа Безуса і Євгена Селіна, а також Андрія Цурикова із Запоріжжя клуб вочевидь робив «на перспективу».

Кадрова робота дніпропетровців на цьому тлі була майже непомітною. Окрім приходу з «Арсеналу» кількох своїх колишніх виконавців, «Дніпро» зробив лише одне придбання. П’ятирічний контракт із клубом підписав 22–річний бразильський захисник Дуглас.

КАЛЕНДАР

Матчі 19–го туру

1 березня

«Шахтар» — «Волинь»

(19.00, «Перший»)

2 березня

«Іллічівець» — «Металург» (З)

(13.30, «Футбол»)

«Дніпро» — «Арсенал»

(17.30, «2+2»)

«Металіст» — «Металург» (Д)

(19.30, «2+2»)

3 березня

«Зоря» — «Говерла»

(13.30, «Футбол»)

«Таврія» — «Карпати»

(16.00, «Футбол»)

«Чорноморець» — «Ворскла»

(18.30, «Футбол»)

«Динамо» — «Кривбас»

(19.30, «2+2»)