НОВИНИ–ПЛЮС

28.02.2013

Не зарплатою єдиною

Середня заробітна плата в Україні у січні 2013 року знизилася на 11,2% до попереднього місяця — до 3 тис. гривень. Ці дані вчора повідомив Держкомстат. У цей же час у порівнянні з січнем 2012 року зарплата зросла на 10,2%. Тож статисти не вбачають у тенденції жодних проблем і пояснюють її сезонними чинниками. «Причиною такого стану речей є одноразові виплати за підсумками року, які зазвичай здійснюються у грудні», — кажуть у Комітеті. У грудні минулого року, нагадаємо, середня зарплата становила 3377 гривень.

«37–й кілометр»

Державний борг України впродовж нинішнього року сягне 37% від ВВП. Про це заявив глава аналітичного відділу ІК Concorde Capital Олександр Паращій. За його словами, цей показник не є критичним, але борг зростає трохи швидше очікувань. Як вважає експерт, основним джерелом збільшення боргу в січні 2013 року були державні облігації. «Більше того, 2,5 млрд. гривень нового боргу є результатом рефінансування державної газової монополії «Нафтогазу», — заявив Паращій і нагадав, що Кабмін вирішив збільшити статутний фонд «Нафтогазу» через випуск облігацій на 8 млрд. гривень, 2,5 млрд. гривень з яких пішли швидко на ринок.

Підніжка на старті

Валовий внутрішній продукт України у січні 2013 року впав у річному вимірі на 0,5%. Із даних, укладених аналітиками Нацбанку, випливає: динаміка реального ВВП відповідає темпам падіння індексу виробництва базових галузей. У цьому контексті падіння на півпроцента можна вважати успіхом: падіння індексу промвиробництва з мінус 4% у грудні уповільнилося до мінус 1,6% у січні. Аналітики Світового банку і Європейського банку реконструкції і розвитку вже погіршили прогнози росту економіки у 2013 році, відповідно, до 2,5% і 1%. Бюджет, як відомо, верстали з надією на зростання економіки у розмірі 3,4%.