Мішель, прикрийся!

28.02.2013
Мішель, прикрийся!

Кадр трансляції та результат цензури.

Провідне недержавне інформагентство Ірану «Фарс» відцензурувало кадри з виступу першої леді США на церемонії вручення «Оскарів». Дружині американського президента домалювали рукави до її відкритої сукні.

Мішель Обама під час включення з Білого дому оголосила переможця в номінації «Найкращий фільм». Таким стала стрічка Бена Аффлека «Операція «Арго». На Обамі було сріблясте плаття на бретельках із глибоким вирізом. Як помітила газета «Гардіан», агенція «Фарс» поширила змінену картинку: замість декольте сукню зробили закритою, також прикрили плечі.

Згідно з ісламськими законами Ірану, жінки, які з’являються на телебаченні, мають бути одягнені в хіджаб, що покриває голову, ноги й руки. Хоча на іноземців такі суворі правила не поширюються, цензори періодично вдаються до редагування знімків або цілих сцен із фільмів.

«Фарс» також висловив невдоволення тим, що «Оскар» дістався картині, в якій події розгортаються в Тегерані під час ісламської революції 1979 року. За сюжетом, співробітники ЦРУ проводять операцію з визволення шести американських дипломатів. Агенція «Фарс» назвала історію викривленою, фільм — антиіранським, і заявила, що його спродюсувала «сіоністська» студія Warner Bros.

Між іншим, агенція «Фарс» відзначалася резонансними фактами цензури й раніше — зокрема, коли в прес–релізі міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch змінила речення про «зловживання в Сирії, Лівії, Ірані» на «зловживання в Ізраїлі та Саудівській Аравії».