«Мобілка» при надії

27.02.2013
«Мобілка» при надії

Коли лікар далеко, «порадитися» можна з телефоном. Фото з сайта mama.sarbc.ru.

У жінки, яка носить під серцем дитину, повсякчас виникає безліч запитань. Як зараз виглядає маля, яке росте під серцем, що в цей час відбувається з організмом самої майбутньої матері, які аналізи треба здати і коли слід відвідати кабінет УЗД? Отримати відповіді на ці запитання можна від лікаря або пошукати на сайтах чи в спеціальній літературі. Але до жіночої консультації щодня не набігаєшся (особливо, якщо живеш у віддаленому селі), доступ до інтернету теж є не завжди, а в книжках знайти інформацію не завжди можна швидко. Втім такий довідник для майбутніх батьків відтепер можна мати в телефоні. Мобільний додаток для вагітних «Моя зірочка», створений на замов­лення національного оператора мобільного зв’язку, з минулого тижня можна безкоштовно завантажити у свій смартфон. У розробці цієї програми брали участь провідні акушери та гінекологи України.

Як наголошують фа­хівці, встановивши «Мою зірочку» на свій смартфон, майбутня мама зможе слідкувати за станом свого здоров’я і розвитком малюка, вести власну картку вагітності, планувати відвідування лікаря і багато іншого. «Додаток не просто інформує, а виконує набагато важливіше завдання: він поступово, протягом усієї вагітності, сприяє формуванню у жінки відповідального ставлення до свого здоров’я та до здоров’я майбутньої дитини, — каже Олег Данилков, завідуючий відділенням амбулаторної допомоги № 1 клініки «Iсіда». — Знання того, які обстеження слід пройти і в які терміни, своєчасне звернення жінки в жіночу консультацію на всіх етапах вагітності дозволить їй захистити себе і свою дитину від можливих ускладнень. А нам, лікарям, сподіваюся, додаток дозволить краще спостерігати за станом вагітної жінки і підвищить якість надання медичної допомоги».

«Особисто мені в цій програмі не вистачає функції нагадування, — каже «УМ» майбутня мама, яка вже встигла ознайомитися з новою програмою. — Наприклад, о такій–то годині треба випити вітаміни. Або завтра у вас аналіз крові, вам до нього треба підготуватися так і так. Ще хотілося б мати можливість завантажити результат свого аналізу в цю програму й отримати відповідь, чи є він у межах норми, адже оперативно потрапити до лікаря чи зідзвонитися з ним, не завжди є можливість. Словом, щоб це був такий «віртуальний» помічник, який брав би участь у перебігу моєї вагітності своїми нагадуваннями, порадами та відповідями на питання, які хвилюють на даний момент».

У компанії мобільного зв’язку зауважують: на сайті tvoymalysh.com.ua буде відбуватися обговорення додатку для вагітних, щоб вислухати зауваження і пропозиції від самих користувачів. А вже на їх основі згодом програму, можливо, доопрацюють і вдосконалять.

Тетяна МАРИНЧЕНКО