У вухо — по–американськи

27.02.2013
У вухо — по–американськи

Лікування за новітніми технологіями в Івано–Франківську зможуть отримати громадяни з усієї України.

Всесвітньо відомий професор медичного факультету університету Джорджтаун (штат Вашингтон) Ричард Вагнер удруге відвідав Івано–Франківщину. Рік тому заокеанський хірург–новатор провів майстер–клас для місцевих отоларингологів, власноруч прооперувавши кількох прикарпатських пацієнтів з особливо ускладненими вадами слуху.

 

Нині знаменитий американець приїхав, за його словами, вже як партнер — із науково–консультативною місією, довіривши скальпель молодим івано–франківським хірургам. «За рік, що минув від першого візиту професора Вагнера, двоє наших лікарів–асистентів, Роман Фіщук і Наталя Комашко, пройшли стажування у провідних хірургічних центрах Австрії, ФРН та Королівському шпиталі Великобританії, — розповів «УМ» завідувач кафедрою отоларингології Івано–Франківського національного медуніверситету, голова асоціації отоларингологів Прикарпаття професор Василь Попович. — І ось тепер упродовж тижня наші молоді фахівці під науково–методичним супроводом Ричарда Вагнера успішно прооперували понад два десятки пацієнтів, зокрема чотирьох­ вихованців місцевих сиротинців. При цьому рівень лікування ні на йоту не поступався тому, який отримують громадяни США у провідних клініках своєї країни. Тобто йдеться про найвищі стандарти медичної допомоги».

Прикарпатські отохірурги й раніше вдало справлялися з хронічними вушними хворобами, проте «побороти» глухоту завдяки оперативному втручанню не вдавалося. Новітні ж методики Ричарда Вагнера дозволяють не тільки лікувати захворювання, а й одночасно відновлювати слух. Проведені на базі івано–франківського приватного центру «Медекс» за сприяння американського фахівця операції повернули до повноцінного життя два десятки пацієнтів, котрі вже не сподівалися на цілковите одужання, й дали можливість тисячам українських студентів–медиків на власні очі побачити це диво зцілення. «Позаяк наша кафедра розробила засади дистанційної освіти для медуніверситету, важливо було поєднати високі технології лікування з високими технологіями навчання, — пояснює Василь Попович. — І нам це, за оцінками колег, вдалося. Ми організували всеукраїнську відео–конференцію «Отохірургія: погляд у майбутнє». Побачити всі нюанси роботи наших хірургів, котрі за присутності професора Вагнера працювали в операційній, змогли на моніторах не лише студенти нашого університету, а й Києва, Львова, Харкова, Луцька, Рівного та Тернополя. Таким чином досвідом найсучасніших методів лікування ми поділилися з багатьма регіонами України».

Співпраця отоларингологів Івано–Франківщини з Міжнародною благодійною організацією Global ENT Outreach, яку очолює професор Ричард Вагнер, матиме продовження. До нинішнього літа американські доброчинці планують передати прикарпатським колегам найсучасніше обладнання для якісної діагностики й оперативних втручань — електронні мікроскопи, апарати для дослідження органів слуху та хірургічний інструментарій. Крім мешканців Прикарпаття, захворювання слухового апарату серед яких сягає 5 відсотків, лікування за новітніми технологіями в Івано–Франківську, запевнили в Асоціації отоларингологів області, зможуть отримати громадяни з усієї України.