Без тренера й Мессі — не Мессі

22.02.2013
Без тренера й Мессі — не Мессі

Хто б що не казав про геніальність Ліонеля Мессі, але без креативної підтримки своїх партнерів по «Барселоні» Хаві та Іньєсти, без тренерських ідей Хосепа Гвардіоли аргентинський «Малюк» уже не виглядає футбольним велетнем. У першому матчі 1/8 Ліги чемпіонів проти «Мілана» не клеїлася гра у мозкового центру «гранатово–синіх», не було на тренерському містку послідовника Гвардіоли — Тіто Віланови, відтак лідер атак «Барселони» опинився на голодному пайку й просто загубився на полі «Сан Сіро». «Барса» нагадала збірну Аргентини часів тренера Марадони, коли «біло–блакитні» з тріском провалили чемпіонат світу в ПАР–2010, а Мессі не забив жодного м’яча.

Позавчора ввечері в Мілані вся «Барселона», граючи в найсильнішому складі, залишилася з «бубликом» — 0:2. Каталонці завдали лише двох точних ударів по воротах Крістіана Абб’ятті!

Вони покладалися на контроль м’яча в центрі поля й не надто поспішали загострювати гру, розраховуючи або на помилки «россо–нері», або на прийнятну гостьову нічию. Однак «Мілан» на чолі з Массіміліано Аллегрі був іншої думки.

«Ми знали, що так може статися. Від «Барселони» завжди чекають перемог, але зараз команда перебуває не в кращій формі», — сказав півзахисник іспанського гранда Сеск Фабрегас. Причин спаду у грі лідера прімери може бути багато, але, думається, ключова з них — відсутність на тренерському містку головного тренера. Віланова, нагадаємо, останні кілька місяців лікує рак привушної залози. Тож гру команді цього разу ставив асистент тренера Жорді Роура.

За великим рахунком, рецепт успішної гри проти «Барси» в минулому сезоні продемонстрував «Челсі» — надійна масова оборона та стрімкі, разючі контратаки. «Мілан», який останнім часом набрав непоганий хід, узяв на озброєння таку тактику і вдало втілив її у життя, при тому що в матчі не брав участі Маріо Балотеллі (він у цьо­му розіграші єврокубків заграний за «Ман. Сіті»). «Естетично це було не дуже красиво, але суперник змушує так діяти», — прокоментував оборонну стратегію 35–річний капітан італійців Массімо Амброзіні.

Обидва голи у ворота Віктора Вальдеса, який відмовився від продовження контракту з «Барсою», забили гравці збірної Гани — Кевін–Прінс Боатенг та Саллі Мунтарі. А гостям не допоміг і справжній подвиг капітана Карлеса Пуйоля, який у другому таймі у верховій боротьбі з Джампаоло Паццині розбив до крові лоба й на останніх хвилинах бив по воротах Абб’ятті клубком кривавого пластиру.

Зрештою, у «Барси» є надія на матч–відповідь. Як відзначають каталонці, на «Ноу Камп» вони зроблять усе можливе, щоб реваншуватися за болісну поразку в Мілані.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Перші матчі (результати середи). «Мілан» (Італія) — «Барселона» (Іспанія) — 2:0 (К.–П. Боатенг, 57; Мунтарі, 81), «Галатасарай» (Туреччина) — «Шальке» (Німеччина) — 1:1 (Їлмаз Бурак, 12 — Джонс, 45).