«Торгівля людьми» заради... життя

21.02.2013
«Торгівля людьми» заради... життя

Максим Мосенцев. Фото з сайта amazonaws.com.

...Того вечора мене продали за 20 гривень, але я була щаслива! Адже ці гроші підуть на лікування 16­річного Максима Мосенцева. У хлопця більше року тому лікарі діагностували гострий мієлобластний лейкоз. Щоб зібрати кошти на післяопераційну реабілітацію, громадська організація «Фундація регіональних ініціатив» (ФРІ) влаштувала благодійний аукціон побачень.

 

Прийди сам і приведи друга

Загалом на аукціоні було представлено 54 лоти, продалось близько половини. Ставки починались від 10 гривень. За деяких учасників пропонували навіть 200 гривень. 24­річну Юлію, керівника відкритих програм у Міжнародному інституті бізнесу, купили за мінімальну ціну, однак вона задоволена тим, що зробила внесок у добру справу. Дівчина є донором крові та кілька разів їздила в дитбудинки, однак такий вид благодійності для неї новий. Юлія дізналась про аукціон від знайомого й обов’язково розповідатиме друзям про подібні заходи. Каже: такий метод залучення людей до благодійності тим і цікавий, що приносить новий досвід і знайомства.

Для мого «покупця» Євгена, студента другого курсу Київського політехнічного інституту, аукціон — перший досвід доброчинності. Хлопець узяв участь у заході через те, що це цікавий і незвичайний спосіб допомогти людині, а ще — можливість здобути нових друзів. Євгена запросила на аукціон знайома, і він настільки захопився ідеєю, що загітував взяти участь у заході одногрупницю.

Аукціон благодійних побачень столичний осередок ФРІ проводить уперше. Ідея подібних заходів не нова, однак, на думку організаторів, досить свіжа й цікава. Попри те, що багато людей відгукується і просто переводить гроші на спеціальні банківські рахунки, такий неформальний спосіб дозволив залучити до благодійності молодь. Інформацію про аукціон громадські активісти поширювали через знайомих і соціальні мережі. Для участі в заході учасникам потрібно було заповнити анкету й розмістити своє фото у спеціальних альбомах. Далі протягом кількох тижнів проводився сам аукціон — покупці пропонували ціну за лот просто в коментарях під фото. На фінал зібралися тільки переможці. Як і в звичайних аукціонах, ними стали ті, хто запропонував найвищу ціну за лот. Вони розплачувалися з оргкомітетом, знайомилися зі своєю «покупкою» та йшли на побачення.

За словами організаторів, завдяки аукціону на лікування Максима вдалося зібрати майже 1600 гривень. І це не рахуючи пожертвувань від тих, хто так нічого й не купив. Деякі учасники, які «програли» у торгах, просто просили банківські реквізити й перераховували кошти.

Аналізи показують позитивну динаміку

Олена, одна з організаторів аукціону, добре знає Максима. Вони разом займалися в секції дайвінгу і підводної фотографії у Харкові. У хлопця багато друзів, бо він навдивовижу веселий і чуйний, розповідає Олена. До того ж Максим талановитий — робив успіхи у грі на піаніно й скрипці. Крім дайвінгу, захоплювався туризмом, завжди був активним. Коли друзі дізнались про хворобу, відразу почали збирати гроші на лікування. «Якби не підтримка людей, ми б не знали, що робити», — розповідає Інна, тітка Максима.

Лейкоз у хлопця виявили випадково більше року тому. Спочатку кілька місяців у нього була висока температура, лікували запалення легенів. А потім лікарі поставили правильний діагноз. Відтоді Максим переніс дві операції в Ізраїлі, зараз проходить реабілітацію. Його ранок починається з прийому жмені ліків, і так кілька разів на день, без вихідних. Кожен препарат дуже дорогий. Один «Віфенд», який використовують для лікування грибка в легенях (таке ускладнення викликала хіміотерапія), обходиться на тиждень у понад тисячу гривень.

Тішить те, що аналізи показують позитивну динаміку. Сам Максим не засиджується вдома — хоч і ненадовго, але виходить погуляти надвір, спілкується з друзями. Один раз хлопець навіть чистив сніг біля під’їзду — обридло «відпочивати». Також Максим активно надолужує згаяне у школі, проходить уроки за індивідуальним графіком. А ще в нього з’явилось нове захоплення — акваріум. Максим доглядає за рибками і мріє про той день, коли зможе знову вільно плавати й робити підводні знімки. Але для цього треба остаточно побороти хворобу...

Анастасія ФЕДЧЕНКО