Три «горішки» для «Баварії»

21.02.2013
Три «горішки» для «Баварії»

Баварець Хаві Мартінес (у чорній формі) перестрибує захист «Арсеналу». Фото Рейтер.

Чергова порція матчів 1/8 фіналу Ліги чемпіонів сюрпризів особливих не піднесла. Переможцями двох вівторкових протистоянь прогнозовано стали їх фаворити. Фіналіст попереднього розіграшу Суперліги — «Баварія» — в гостях легко виграла в «Арсеналу». А ще один старожил ЛЧ, «Порту», на досвіді вирвав перемогу в дебютанта турніру — «Малаги».

Цікаво, що для іспанських «анчоусів», яких віднедавна спонсорують арабські шейхи, поразка на «Драгао» стала першою в розіграші, а перед цим андалусійці без проблем виграли груповий етап. При цьому рахунок 0:1 залишає команді Мануеля Пеллегріні непогані шанси на реванш удома та подолання першого раунду «плей–оф». «Ми хотіли зіграти в атакувальний футбол, аби забити важливий м’яч у гостях, проте «Порту» нам цього не дозволив. Утім, цей результат — не катастрофа. На матч–відповідь вдома ми вийдемо з бажанням змінити ситуацію», — сказав очільник «Малаги».

А ось лондонським «канонірам», щоб виправити ситуацію на свою користь, у повторному матчі на «Альянц–Арені» слід розраховувати на диво. «Буде дуже складно, але ми спробуємо здійснити неможливе», — каже головний тренер «Арсеналу» Арсен Венгер після неприємної поразки німецькому суперклубу вдома — 1:3.

За останні три сезони «Баварія» двічі грала у фіналі Суперліги, однак, починаючи з 2001 року, Кубок чемпіонів залишається недосяжним для мюнхенців. Минулого року підкорити вершину клубного футболу команді Юппа Хайнкеса завадив «Челсі». «Останнім часом ми не надто добре грали з англійськими клубами, особливо в гостях», — зазначає керманич «Баварії». Однак у матчі з «Арсеналом» баварці, здається, сповна реабілітувалися за минулі невдачі, перетворивши оборону «канонірів» на решето.

Підопічні Венгера захопилися атакувальними діями і вже на сьомій хвилині не вгледіли Тоні Крооса, який ударом із лінії штрафного майданчика без перешкод відкрив рахунок у матчі. Через чверть години замовкнути переповнений «Емірейтс стейдіум» змусив Томас Мюллер: за повної безпорадності оборонців він із лінії воріт (!) добив м’яч у сітку.

У другому таймі «Арсенал» оговтався й зусиллями екс–форварда «Баварії» Лукаша Подольськи скоротив відставання в рахунку. М’яч, який гравець збірної Німеччини забив землякам головою після подачі кутового й помилки на виході Мануеля Нойєра, вийшов доволі курйозним. У попередньому епізоді після дальнього удару Санті Касорли «снаряд» влучив у спину того ж Подольськи і зрикошетив за лицьову лінію. Однак замість удару від воріт арбітр Свен Моен із Норвегії призначив кутовий, який і обернувся голом. Здалося, що в цьому моменті захисники німецького клубу чекали джентльменського жесту від господарів — ті, розуміючи помилковість суддівського рішення, мали б проігнорувати активну фазу «стандарту». Однак лондонці скористалися «подарунком долі».

Проте цей епізод не вибив із колії мюнхенців, і вони знайшли можливість утретє пробити голкіпера «Арсеналу» та збірної Польщі Войцеха Щесни.

Додамо, що Анатолій Тимощук, потрапивши у заявку «Баварії» на матч, на полі так і не з’явився.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Перші матчі (результати вівторка). «Арсенал» (Англія) — «Баварія» (Німеччина) — 1:3 (Подольськи, 55 — Кроос, 7; Мюллер, 21; Манджукич, 77), «Порту» (Португалія) — «Малага» (Іспанія) — 1:0 (Моутіньйо, 56).