Стрибкове розвантаження

20.02.2013

Більшість вітчизняних легкоатлетів, які не ігнорують зимову частину сезону, минулий тиждень провели в Сумах, де в Універсальному манежі Української академії банківської справи, змагаючись на чемпіонаті країни, виборювали путівки на європейську першість у закритому приміщенні.

Після зміни верхівки національної Федерації легкої атлетики ЧУ став першим серйозним випробуванням для української збірної, в якій, до слова, як і обіцяв її новий президент Ігор Гоцул, дещо змінилася структура керівництва. Віднедавна Державна служба молоді та спорту затвердила її новий варіант, в якому відмовилися від посади головного тренера збірної, віддавши перевагу керівникам з окремих напрямів. Відтак стрибковими дисциплінами займатиметься В’ячеслав Тиртишник, спринтом — Сергій Красовський, бігунами на середні та довгі дистанції — Юрій Андрущенко, а метальників куруватиме Анатолій Кончиц. Водночас обов’язки державного тренера, які раніше виконував Валерій Александров, покладено на Михайла Медведя, відомого по роботі з багатоборцями.

Важко сказати, чи була то ідея Михайла Васильовича, однак знані українські багатоборці — Ганна Мельниченко та Олексій Касьянов — вирішили відпочити від профільної дисципліни, й віддали перевагу змаганням в окремих видах. Так, скажімо, у стрибках у довжину Касьянов став першим, а Мельниченко — другою, поступившись двома сантиметрами Вiкторії Молчановій. Натомість чемпіонський титул в багатоборстві виграли Василь Іваницький та Аліна Федорова.

Водночас найбільш захоплююче протистояння подарували глядачам стрибуни у висоту. У цьому секторі зібралися найсильніші атлети країни — Дмитро Дем’янюк та Юрій Кримаренко, компанію яким склав ще й Віталій Самойленко. Зрештою, всі вони підкорили висоту 2,25 м, однак завдяки меншій кількості спроб національне «золото» дісталося Кримаренку.

Напруженими виявилися змагання й у бігу на 400 метрів у чоловіків. Тут одразу двоє спортсменів вибігли з 47 секунд, встановивши при цьому особисті рекорди. Першим у цій боротьбі став вихованець знаного запорізького спеціаліста Костянтина Рурака — Володимир Бураков, другим фінішував місцевий спортсмен Віталій Бутрим.

Не менш інтригуючою була боротьба на дистанції 800 метрів у жінок, де у вирішальному забігу зійшлися Тетяна Петлюк, Наталя Лупу та Ольга Ляхова. Саме між двома останніми атлетками розгорілася боротьба за «золото», в якій спритнішою виявилася Лупу.

Натомість без інтриги завершився фінальний забіг у спринтерок. За відсутності головних конкуренток — Олесі Повх та Марії Ремень — першість виграла інша учасниця знаної естафетної команди Наталя Погребняк.

 

А ТИМ ЧАСОМ

Українка Ольга Саладуха стала переможницею турніру British Indoor Grand Prix у Бірмінгемі у змаганнях з потрійного стрибка, відлетівши на 14,61, що є найкращим результатом сезону у світі.