«Потриматися за суперника» за вдвічі менші гроші

20.02.2013
«Потриматися за суперника» за вдвічі менші гроші

На КМТ українські борчині підтвердили реноме найсильнішої збірної континенту. Фото автора.

На старті нового олімпійського циклу в непросту ситуацію потрапили борці. Міжнародний олімпійський комітет хоче усунути цей старовинний вид спорту з програми Ігор–2020, відтак змагання на Олімпіаді в Ріо 2016 року можуть стати для них лебединою піснею. Щоправда, миритися з абсурдними рекомендаціями спортивних функціонерів у великій борцівській сім’ї не хочуть і до останнього (а вердикт делегати 125–ї сесії МОК в Буенос–Айресі винесуть у вересні) збираються відстоювати право на повноцінне членство в олімпійській родині.

«Збережи боротьбу» — під таким гаслом минулими вихідними у столичному палаці спорту пройшов 19–й Київський міжнародний турнір, який зібрав атлетів із 18 країн світу.

Упродовж двох днів під куполом ПС точилася боротьба у восьми чоловічих та семи жіночих вагових категоріях. За турніром спостерігала чимала кількість уболівальників. Думається, саме своєю присутністю вони проголосували за збереження най­старішого олімпійського виду у змагальній програмі Ігор.

Із найкращого боку намагалися проявити себе й організатори турніру: безкоштовний вхід, теплий зал, дружня атмосфера. Офіційний сайт змагань вів пряму онлайн–трансляцію усіх сутичок, блискавично інформував інтернет–спільноту про всі зміни в турнірній сітці змагань.

Попри широке географічне представництво, турнір позначився домінуванням росіян у сутичках чоловіків, тоді як у жінок найбільше золотих відзнак здобули українки.

Нагадаємо, що жіноча збірна України впродовж останніх двох років стабільно виборювала титул найсильнішої команди континенту. Київський турнір, на якому українки виграли три «золота», два «срібла» та чотири «бронзи», став генеральною репетицією перед наступним єврофорумом, який 19–23 березня прийматиме Тбілісі.

«На початку нового олімпійського циклу маємо певні кадрові проблеми. Не закритими виявилися вагові категорії до 55 кг та 63 кг, де лідером була Юлія Остапчук. Тож на чемпіонаті Європи доведеться поекспериментувати. Зрештою, практично у всіх командах на старті нового чотирирічного етапу будуть зміни, тож ЧЄ покаже, в якому напрямі потрібно працювати», — зазначив у коментарі «УМ» головний тренер жіночої команди Володимир Євонов.

Окрім кадрових проблем, наставник скаржиться й на слабке фінансування, яке, порівняно з минулими роками, зменшилося вдвічі. За словами пана Євонова, наразі його підопічні не мають можливості виїжджати на міжнародні змагання, хоча саме там вони здобувають неоціненний досвід. «Власне, київський турнір дав можливість «потриматися» за суперника, особливо за іноземців, аби хоч трохи приборкати той мандраж, що виникає перед міжнародними стартами», — розповів тренер.

Щодо чоловіків, то підопічні Руслана Савлохова проявили надмірну «гостинність», дозволивши російським гостям тріумфувати в п’яти із восьми вагових категоріях.

Хоча без «золота» українські «вільники» не залишилися — у категорії важковаговиків (до 120 кг) перемогу здобув Ален Засєєв, який у півфіналі переміг срібного призера Олімпіади–2012 грузина Давида Модзманашвілі.

 

ТАБЛО

19–й Міжнародний київський турнір із вільної та жіночої боротьби. Переможці та результати українців.

Чоловіки. Категорія до 55 кг. 1. Машезов (Росія)... 3. Лєдєньов (Україна). 60 кг. 1. Ампар (Росія)... 3. Хавілов (Україна). 66 кг. 1.Чакаєв (Росія)... 3. Єдігаров (Україна). 74 кг. 1. Гаджимагомедов (Росія)... 3. Чихладзе, Нагорний (обидва — Україна). 84 кг. 1.Муртазалієв (Вірменія)... 3. Алдатов (Україна). 96 кг. 1. Гатцалов (Росія)... 3. Олійник (Україна). 120 кг. 1. Засєєв (Україна). 2. Хоцянівський (Україна).

Жінки. 48 кг. 1. Лампе (США)... 3. Лівач (Україна). 51 кг. 1. Лазарєва (Україна). 2. Горішня (Україна). 55 кг. 1. Маруліс (США). 2. Омельченко (Україна). 3. Синишин (Україна). 59 кг. 1. Половнєва (Росія)... 3. Лавренчук, Станкова (обидві — Україна). 63 кг. 1. Кратиш (Ізраїль). 67 кг. 1. Стаднік (Україна). 72 кг. 1. Бурмістрова (Україна).

 

АНТИКРИЗА
Боротьба проти виключення

Рішення МОК про рекомендацію щодо виключення боротьби з програми літніх Ігор–2020 не могло пройти безслідно для президента Міжнародної асоціації об’єднаних стилів боротьби (ФІЛА) Рафаеля Мартінетті. На екстреному засіданні бюро ФІЛА, яке минулого тижня відбулося в Таїланді, російська делегація порушила питання про недовіру очільнику організації. Шляхом відкритого голосування (11 проти 10) Мартінетті відправили у відставку. До складу бюро включили легенду греко–римської боротьби, триразового олімпійського чемпіона — росіянина Олександра Кареліна — та на квітень призначили позачерговий виборний конгрес ФІЛА в Москві. Крім того, бюро затвердило розроблений російською федерацією об’єднаних стилів боротьби кризовий проект, який повинен зберегти членство борців у олімпійській сім’ї.