Доборолися!

14.02.2013
Доборолися!

Руслан Савлохов вітає Валерія Андрійцева зі здобуттям олімпійської нагороди в Лондоні. Фото з сайту ukrwrestling.com

Учора в Лозанні завершилося дводенне засідання Виконкому Міжнародного олімпійського комітету, на якому було прийнято рекомендацію щодо внесення до програми літньої Олімпіади 2020 року 25 основних видів спорту. Яким же було здивування світової громадськості, коли в цьо­му переліку не знайшлося місця боротьбі — найдревнішій із олімпійських дисциплін! Як свідчить новітня історія Ігор, змагання борців не проводилися лише одного разу — в 1900 році.

Щоправда, дивне рішення верхівки МОК має лише рекомендаційний характер. Остаточний вердикт щодо комплектації змагальної програми Ігор, за проведення яких змагаються Токіо, Мадрид i Стамбул, винесуть делегати 125–ї сесії МОК. З’їзд вiдбудеться 7—10 вересня в Буенос–Айресі. Власне, тоді й визначиться i господар XXXII літніх Ігор.

Варто відзначити, що повністю позбавити боротьбу олімпійського статусу члени МОК не наважилися, внісши її до числа ймовірних претендентів на включення до програми Ігор–2020. Тепер борцям, щоправда, поза килимом, доведеться доводити свою олімпійську «профпридатність» у суперечцi з такими дисциплінами, як бейсбол, софтбол, карате, роликовий спорт, спортивне скелелазіння, сквош, вейкбординг та ушу.

«У моїй голові не вкладається, як взагалі можна було прийняти таке рішення. Проте ми готові кричати на весь світ, захищаючи своє місце в олімпійській сім’ї», — каже в коментарі «УМ» головний тренер збірної України з вільної боротьби Руслан Савлохов. На думку знаного наставника, підопічний якого — Валерій Андрійцев — приніс українській борцівській збірній єдину нагороду на Лондонських іграх, причина, що спонукала НОК до такого кроку, — гроші. «Нам оголосили, що у вас, хлопці, некомерційний вид спорту. Відпочивайте», — не приховує емоцій Руслан Сосланович. — Але світ не мовчить. На всій планеті піднялася така хвиля невдоволення, такий протест! Відверто, я й не сподівався, що боротьба має таку величезну армію прихильників».

Водночас відомий борець–ветеран греко–римського стилю Михайло Мамаішвілі зазначив, що загроза виключення боротьби з програми ОІ–2020 реально існує. Олімпійський чемпіон 1988 року, який нині є президентом Російської федерації спортивної боротьби, заявив, що й досі не знає мотивів скандального рішення МОК. «Я розмовляв із Сергієм Бубкою (президентом НОК України, членом Виконкому МОК) з цього приводу — ми обоє шоковані», — зізнався Мамаішвілі.

Крiм того, Мамаiшвiлi, в активі якого, окрім олімпійського, є ще три планетарних «золота», звинувачує президента Міжнародної федерації об’єднаних стилів боротьби (ФІЛА) Рафаеля Мартінетті в некомпетентності, адже той не зробив жодних кроків, аби взагалі зняти з порядку денного Виконкому МОК «борцівське» питання. Цікаво, що легендарний російський борець греко–римського стилю Олександр Карелін у рішенні МОК вбачає змову проти Росії. «Боротьбу хочуть виключити з програми Ігор–2020 через чехарду з правилами та домінування на килимі росіян», — відзначив триразовий олімпійський чемпіон.Одразу після пред’явлення жовтої картки Мартінетті в усі куточки світу розіслав офіційне звернення, в якому він «сподівається на підтримку та згуртованість борцівської спільноти в подоланні цього випробування». «Це тільки рекомендація (виключити спортивну боротьбу з програми Олімпійських ігор 2020 року), і ФІЛА докладе всіх зусиль, аби це рішення не пройшло на вересневій сесії МОК», — заявив функціонер.