Шість діб для Юлі

08.02.2013

13 лютого екс–Прем’єр Юлія Тимошенко може побувати у Києві. Принаймні вчора Печерський райсуд постановив забезпечити доставку Ледi Ю на цю дату до Києва і вчергове переніс засідання з проведення слідчих дій у справі вбивства Євгена Щербаня.

Слідчий суддя Оксана Царевич переносила час проведення слідчих дій у резонансній справі вже двічі — у середу та четвер. Причина — відсутність Юлії Володимирівни. Суддя мала допитати втаємниченого свідка Генпрокуратури, який нібито мав підтвердити, що саме Тимошенко разом iз Павлом Лазаренком ще у 1996 році замовили вбивство нардепа Щербаня. Спочатку планувалося, що Тимошенко спостерігатиме за слідчими діями в режимі відео­конференції, яку їй влаштують у лікарні «Укрзалізниці» в Харкові. Утім учора вона через адвокатів передала до суду заперечення, в якому просила не проводити слідчі дії без її персональної присутності, а також перенести засідання суду на два–три тижні. Цікаво, що, згідно з новим КПК, у разі відмови Тимошенко проведення слідчих дій неможливе. Тож судді Царевич довелося піти назустріч підозрюваній, але для підготовки вона дала їй менше тижня.

Щодо самого свідка, то адвокат екс–Прем’єра, нардеп Сергій Власенко обурюється, що досі незрозуміло, кого саме допитуватимуть у суді і як саме готуватися до цього допиту. Раніше нардеп від «Батьківщини» Олександр Турчинов стверджував, що йдеться про «професійного свідка» спецслужб, який свідчить у судах на користь сторони обвинувачення і «вже десять років користується охороною».

Перший заступник начальника Головного управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ Олег Пушкар додає, що свідок, якого мають допитати у справі Щербаня, фігурував іще до вручення Тимошенко повідомлення про підозру; вiн приходив до суду і в середу, і в четвер. Цікаво, що пан Пушкар не знає, як саме Юлію Володимирівну доправлять із Харкова до Києва наступної середи, адже, за неофіційними даними, розглядається навіть можливість її доставки гелікоптером.