Камо грядеши?..

08.02.2013
Камо грядеши?..

Даля Грібаускайте дещо пояснила Віктору Януковичу. Фото з сайта podrobnosti.ua.

Два останні дні можна назвати вирішальними для геополітичного вибору України. Віктор Янукович уперше за тривалий час ігнорування його персони Заходом поїхав у європейську країну з візитом — до Литви. Це була не просто поїздка для «поговорити» про «динаміку двосторонніх стосунків». Тамтешній президент Даля Грібаускайте, як пише «Коммєрсант», взяла на себе узгоджену з Брюсселем місію стати посередником в «останньому» спілкуванні ЄС з українською владою. Її діалог iз Президентом України тет–а–тет тривав майже дві години, і настрій пані Далі можна було зрозуміти з її виступу на подальшій прес–конференції.

Президент Литви недвозначно пояснила Януковичу, що до 25 лютого (на цей день призначено саміт Україна—ЄС, на якому буде визначено майбутнє Угоди про асоціацію) Київ має визначитися: куди прямує Україна — на Захід чи Схід. До асоціації з ЄС чи до Митного союзу з Росією. Чи готова українська влада провадити реформи, пробувати налагодити демократичні процеси, зокрема й у виборчому законодавстві, та справедливо вирішити справи ув’язнених Луценка та Тимошенко? Відповіді на це запитання, дала зрозуміти Даля Грібаускайте, врахує ЄС у подальшій стратегії щодо України.

Такий самий месидж iз Брюсселя вчора привіз до Києва й єврокомісар Штефан Фюле. «Ми не можемо чекати: вікно можливостей відкрито зараз. Тому якщо ми, Україна і ЄС, пропустимо листопадовий термін (на цей час заплановано саміт у Вільнюсі, де, як обіцяє Брюссель, може бути підписано Угоду про асоціацію. — Ред.), більше не буде «грудневого» терміну чи «дедлайну 2014 року», — сказав Штефан Фюле вчора під час зустрічі з Прем’єр–міністром Миколою Азаровим.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Якщо вас, читачу, теж цікавить, що думає Президент про стратегічний напрям розвитку держави — можете так просто у нього й запитати. 22 лютого у прямому ефірі УТ–1 вийде телепроект за участю Віктора Януковича «Діалог з країною», приурочений до третьої річниці його перебування на посту керівника країни. Як повідомляє прес–служба Президента, заплановано прямі включення з різних міст України, а також Віктор Янукович відповість на запитання, «які надійдуть телефоном». Спробуйте–но додзвонитися!..