Сірко — чіпований мій собака

08.02.2013

У три наступні роки кожен власник собаки в Англії повинен буде вставити своєму чотирилапому улюбленцеві спеціальний мікрочіп. У цих мініатюрних електронних бирках міститиметься інформація про господаря тварини, що дозволить повернути собаку додому у випадку втрати або крадіжки. Також ініціатива англійської влади дозволить усунути проблему з виявленням відповідального за пса, котрий когось вкусив.

За повідомленням Бі–Бі–Сі, мешканці Англії щорічно гублять або виганяють на вулицю більше 100 тисяч собак. Робота з ними коштує платникам податків і благодійним організаціям 57 млн. фунтів стерлінгів (це більше 713 млн. грн.). Це кошти, що витрачаються на відловлювання приблудних псів та на утримання таких нічийних собак у притулках. Тож в Англії сподіваються, що ідея з чіпуванням дозволить суттєво скоротити кількість бродячих «сірків» і «рябків».

Зміни в законі про добробут тварин набудуть чинності з 6 квітня 2016 року. Власникові собаки, якому до того часу не буде імплантовано чіп, дадуть ще невеликий термін, аби виправити ситуацію відповідно до нового законодавства. Тим собакарям, котрі відмовляться підкоритись новим вимогам, загрожують штрафи розміром до 500 фунтів (майже 6300 грн.).

Англія — не піонерка у справі обов’язкового мікрочіпування собак. Рік тому цей захід було впроваджено в Північній Ірландії.