Велика шістка і Франківськ

08.02.2013
Велика шістка і Франківськ

Сьогодні івано–франківська «Говерла» грає в скромному за місткістю залі, який не може прийняти більше тисячі глядачів. Фото з сайта БК «Говерла».

Попрощавшись iз роком футбольного Євро, Україна потроху починає готуватися до наступного великого спортивного дійства. Нагадаємо, що в 2011–му наша держава виборола право на проведення чоловічого Євробаскету–2015. Одним із козирів української заявки, який допоміг отримати легку перемогу, була інфраструктура, підготовлена під футбольний ЧЄ. Водночас арени, які прийматимуть баскетбольні матчі, журі бачило лише у віртуальному вигляді. Власне вирішення цього питання і стане головним завданням координаційного комітету, указ про створення якого днями підписав Президент України Віктор Янукович. До його складу ввійшла сила–силенна чиновників найвищого рангу на чолі з Прем’єр–міністром Миколою Азаровим, якому й доведеться координувати забезпечення належної підготовки та проведення в Україні фінальної частини Євробаскету–2015.

Як розповіли «УМ» у прес–службі Федерації баскетболу України, підготовка до ЧЄ лише набирає обертів. Планується, що в лютому запрацює місцевий оргкомітет, який очолить Маркіян Лубківський. Саме тоді остаточно з’ясується ситуація з приймаючими містами, оскільки наразі точно не відома кількість. За регламентом ФІБА, чемпіонат Європи може проходити в п’яти–семи містах. Спочатку Україна планувала використати максимальну дозволену квоту. Проте, за повідомленням івано–франківських ЗМІ, їхнє місто втрачає шанси на проведення Євробаскету. Головна перепона — не визначено позиції місцевої влади щодо земельної ділянки, необхідної для зведення шеститисячної арени.

Із власних джерел «УМ» дізналася, що Івано–Франківськ і справді може залишитися без обіцяного Євро, адже прийняти міжнародний турнір йому можуть завадити сукупність факторів — як–то земельна проблема та відсутність необхідної інфраструктури.

Водночас головними претендентами на чемпіонат Європи залишаються Київ, Дніпропетровськ, Донецьк, Одеса, Львів та Харків. Зауважимо, що саме ці міста так чи інакше входили до пулу Євро–2012 як основнi чи резервнi.