Познайомились на славу

08.02.2013
Познайомились на славу

Своє повернення до збірної Микола Морозюк (№25) відзначив голом. Фото ФФУ.

Мабуть, після позавчорашньої товариської перемоги української збірної над норвежцями незадоволених призначенням Михайла Фоменка на пост керманича «синьо–жовтих» поменшає. Принаймні до 22 березня, коли відбудеться наступний матч збірної у рамках відбору на чемпіонат світу–2014 проти поляків, критики вітчизняного спеціаліста мовчатимуть.

Не секрет, що багато вітчизняних футбольних експертів та вболівальників іще до початку роботи Михайла Івановича на чолі збірної пророкували йому кар’єрний провал. Водночас уже в першому матчі зібрана ним команда показала пристойний результат. Звісно, товариський поєдинок — далеко не найкращий індикатор, проте здобута українцями звитяга на полі «Олімпійського стадіону» в Севільї стала першою за останні 11 матчів, коли наші футболісти змогли виграти з різницею в два м’ячі. До того ж збірна Норвегії не Естонія, якій наші хлопці в травні минулого року забили чотири «сухі» голи, — це міцний середняк європейського футболу, який у табелі про ранги ФІФА перебуває на 20 позицій вище за українську збірну.

Водночас «вікінги» вважаються зручним для збірної України суперником, адже «синьо–жовті» ще жодного разу не програвали Норвегії. Не став винятком і позавчорашній поєдинок, у якому українські футболісти виглядали більш умотивованими й зарядженими на успіх, здобувши четверту перемогу в п’яти зустрічах із норвезькими візаві.

Власне, цього й вимагав від своїх підопічних Михайло Фоменко — показувати в кожному матчі максимум своїх можливостей. Відчувалося, що футболісти, яким тренер довірив вийти в «основі», грали, а не відбували номер, щоправда, видовищного футболу вони не продемонстрували.

Водночас, як зазначав сам Фоменко, перш за все, важливим було знайомство з підопічними, і, як показали події вечора середи, наставнику непогано вдалося розібратися у збірниках. Принаймні, довіривши місце у старті Миколі Морозюку та Артему Федецькому, яких давненько не викликали до національної команди, уже на 17–й хвилині керманич разом із футболістами порадів швидкому голу в їхньому виконанні.

Попри те, що обраний Фоменком стартовий склад був більше спрямований на оборону, українцям до перерви вдалося й удруге засмутити опонентів. Цього разу спрацювала зв’язка Зозуля — Ярмоленко.

Отримавши комфортний гандикап, у другому таймі очільник української збірної дозволив собі експерименти з лінією захисту, відрядивши в її центральну зону дніпропетровську пару Федецький — Мандзюк. Цей елемент командної побудови ніколи не був сильною стороною «синьо–жовтих». Навряд чи можна похвалити хлопців і цього разу, особливо начудили гравці «Дніпра» в останні хвилини матчу. Спочатку Віталій Мандзюк за фол останньої надії отримав вилучення, а згодом Федецький заробив пенальті, поваливши суперника у штрафному майданчику. Добре, що удар iз «позначки» у Ельюнуссі вийшов несильним, тож Андрій П’ятов без проблем парирував удар, тим самим не дозволивши норвежцям забити перший м’яч у їхньому п’ятому протистоянні з українцями.

На жаль, поєдинок у Севільї вкотре означив слабкі місця нашої збірної. Колишній керманич «синьо–жовтих» Мирон Маркевич нещодавно сказав: «Вирішаться проблеми в обороні — буде результат». Думається, що саме над цим доведеться помудрувати Михайлові Фоменку, готуючись до відповідального протистояння у Варшаві.

 

ПІСЛЯМОВА

Михайло Фоменко,
головний тренер збірної України:

— Це лише перший матч, я тільки познайомився з гравцями. Отож завдання будь–що перемогти не було. Ми хотіли проглянути футболістів, оцінити їхні можливості.

Звичайно, у мене є претензії по грі, але озвучувати їх не буду. На мій погляд, позитивних моментів у діях нашої команди було значно більше, ніж негативних.

Микола Морозюк,
півзахисник збірної України та донецького «Металурга»:

— Найголовніше завдання для тренера — створити такий колектив, який буде жити однією метою, а хлопці горою стоятимуть один за одного. Коли ми збираємося разом, маємо забути, хто з якого клубу приїхав чи який вік у того чи іншого гравця. Коли в команді така атмосфера, можна перемагати будь–якого суперника — чи–то Норвегію, Молдову чи Іспанію.

 

ТАБЛО

Товариські матчі

Україна — Норвегія — 2:0

Голи: Морозюк, 17; Ярмоленко, 42

Україна: П’ятов, Шевчук, Хачеріді (Коноплянка, 46, Богданов, 86), Мандзюк, Федецький, Тимощук (Степаненко, 64), Ротань, Гармаш (Селезньов, 64), Морозюк, Ярмоленко (Безус, 64), Зозуля (Девич, 76)

Норвегія: Ярстейн, Регініуссен, Хеденстад (Парр, 73), Хангеланд (Форрен, 46), Ріїзе (Хегле, 86), Єнссен (Хусеклепп, 63), Хенріксен, Ейркрем (Гаши, 46), Браатен, Ельюнуссі, Нільсен (Конрадсен, 63)

Попередження: Федецький, 86

Вилучення: Мандзюк, 84

Нереалізований пенальті: Ельюнуссі, 87 (Н)

Суддя — Гомес (Іспанія)

Севілья, «Олімпіко де Севілья», 3 000 глядачів

* * *

Франція — Німеччина — 1:2 (Вальбуена, 44 — Мюллер, 51; Хедіра, 74), Англія — Бразилія — 2:1 (Руні, 26; Лемпард, 26 — Фред, 49), Півд. Корея — Хорватія — 0:4 (Манджукич, 32; Срна, 41; Єлавич, 58; Петрич, 86), Молдова — Казахстан — 1:3, Ірландія — Польща — 2:0, Японія — Латвія — 3:0, Азербайджан — Ліхтенштейн — 1:0, Кіпр — Сербія — 1:3, Угорщина — Білорусь — 1:1, Словенія — Боснія і Герц. — 0:3, Албанія — Грузія — 1:2, Ізраїль — Фінляндія — 2:1, Іспанія — Уругвай — 3:1, Туреччина — Чехія — 0:2, Македонія — Данія — 3:0, Голландія — Італія — 1:1, Греція — Швейцарія — 0:0, Ісландія — Росія — 0:2, Швеція — Аргентина — 2:3, Бельгія — Словаччина — 2:1, Румунія — Австралія — 3:2, Шотландія — Естонія — 1:0, Португалія — Еквадор — 2:3.

* * *

Кубок африканських націй. Півфінали. Буркіна–Фасо — Гана — 1:1 (пен. — 3:2; Бансе, 60 — Вакас, 13 (пен.); вилучення: Пітройпа, 117 (Б–Ф)), Малі — Нігерія — 1:4 (Шейк Діарра, 74 — Елдерсон, 25; Ідейє, 25; Еменіке, 44; Муса, 60; київський динамівець Ідейє Браун відіграв 72 хвилини й відзначився голом).

У фіналі зіграють Буркіна–Фасо й Нігерія.

* * *

Спаринги. «Карпати» — «Сеніца» (Словаччина) — 2:0 (Гладкий — 2), «Іллічівець» — «Лехія» (Гданськ, Польща) — 0:0.