АмнезіЯ і Я

07.02.2013

Новий та інтригуючий проект підготували для київської публіки сучасні українські митці. На тлі полотен десяти сучасних художників з України, Росії та Білорусі звучатимуть фрагменти книги Олександра Михеда «АмнезіЯ» і музичні уривки від гурту OY Sound System — у складі Марка Галаневича (учасник гурту «ДахаБраха»), Тараса Галаневича (DJ Galatar) та київського музиканта Жене Cлов’яна. Йдеться про музично–літературний мультимедійний проект «АмнезіЯ project».

Така літературно–візуально–музична подача тексту Мехеда покликана створити множинність ймовірних інтерпретацій його твору та виникнення живого діалогу. «Те, що починалось як роман–щоденник, згодом переросло у зов­сім іншу річ — це спроба свідомого незабування речей, які відбуваються у твоєму житті», — пояснює письменник і куратор проекту Сашко Мехед. Як зауважив поет і перекладач Андрій Бондар, головними героями книги «АмнезіЯ» є пам’ять і уважність. Робота з особистою пам’яттю та пам’яттю людей приблизно одного покоління є ключовими для проекту. Саме тому письменник Юрій Іздрик називає книгу «АмнезіЯ» спробою «закарбувати в пам’яті її, пам’яті, примарну структурованість».

Сценічними дослідженнями тексту справа не завершиться. Уже з 5 лютого і впродовж наступних п’яти тижнів, кожного вівторка та четверга, на офіційному сайті проекту (www.amnezia.in.ua) з’являються кілька взятих навмання розділів книги. Оскільки частина текстів «АмнезіЯ» — афористичного та дискусійного характеру, кожен із розділів та окремих епізодів має «вшиті» кнопки соціальних мереж. Це означає, що кожен охочий зможе долучитися до короткого інтелектуального серіалу та підтвердити множинність інтерпретацій тексту і нашої пам’яті. Поряд з фрагментами тексту можна знайти роботи сучасних митців — спроби їхньої власної інтерпретації роману Сашка.

Перша презентація, 7 лютого в Київській малій опері, запропонує долучитися до проекту всім бажаючим. Творці «АмнезіЯ project» запропонують відповісти на запитання: «Яку подію свого життя Ви хотіли б забути, але знаєте, що ніколи не забудете?». «Дуже важлива складова — це робота з людьми і бажання почути їхні історії, — пояснює концепцію Сашко Мехед. — Розказуючи свої історії, ми хочемо почути ще якісь історії людей. Для того щоб спробувати перейти від рівня персональної історії до рівня колективної пам’яті». Результатом стане відкритий архів історій, а зафільмованих учасників покажуть у рамках виставок, що пройдуть під егідою «АмнезіЯ project». Також усі присутні зустрінуться з командою проекту та матимуть змогу послухати музичну складову «АмнезіЯ project» — OY Sound System.