«Винні, що зібрали волю в кулак»

07.02.2013
«Винні, що зібрали волю в кулак»

Нещодавно поліція Європейського союзу оприлюднила дані щодо договірних матчів у Старому світі. Виявляється, за останні чотири роки в Європі відбулося близько 400 «договірняків». Поки що імена клубів–учасників цих оборудок не називали, однак відомо, що поєдинки з порушенням правил чесної спортивної боротьби відбувалися й у провідних чемпіонатах континенту, й Суперлізі. Як свідчать полісмени, в змові замішані чотири сотні арбітрів, керівники й гравці не одного десятка клубів із 15 країн світу. «Ми підозрюємо азіатські злочинні синдикати, які тісно співпрацюють із європейськими», — заявив директор Європолу Роб Уейнрайт. Завдяки цій співпраці тільки в Німеччині шахраї на ставках змогли заробити більше восьми мільйонів євро.

Наразі достеменно не відомо, чи фігурують у цих справах вітчизняні клуби. Однак так чи інакше, але хвилі «договірного цунамі» зачепили й Україну. Днями стало відомо, що Професіональна футбольна ліга отримала інформацію про те, що матч 20–го туру чемпіонату України серед команд першої ліги сезону 2012/2013 «Оболонь» — «Сталь» нібито відбувся без дотримання принципів спортивної боротьби та «фейр плей».

ПФЛ уже розпочала перевірку цього факту й попросила причетних до цього осіб надати необхідні пояснення. Нагадаємо, що той поєдинок завершився гостьовою перемогою «Сталі» 3:2, хоча по ходу гри вони «горіли» 0:2. Власне, реакція алчевців на звинувачення була миттєвою. «У тому матчі ми вчинили неправильно, коли за рахунку 2:0 на користь господарів наша команда зібрала волю в кулак. Ми вчинили неправильно, проявивши характер і волю до перемоги. Якщо така поведінка тренерів і футболістів не відповідає принципам спортивної боротьби та «фейр плей», ми готові понести суворе покарання», — йдеться у листі–відповіді на адресу президента ПФЛ, підписи під яким поставили члени тренерського штабу на чолі з Анатолієм Волобуєвим та 15 футболістів «Сталі», яка, до слова, осінню частину першості завершила на другому місці. Натомість реакція «Оболоні», яка, нагадаємо, планувала припинити виступи в першій лізі, але так і не знялася з розіграшу, досі не відома.

Хай там як, а на тлі загальноєвропейського «договірного» тренду й в Україні, схоже, також підвищується увага до цiєї проблеми. Проте вже довгий час залишається «законсервованою» доля скандального матчу «Металіст» — «Карпати», рішення щодо якого досі не ухвалив Арбітражний спортивний суд Лозани.

Цікаво, що в Росії нещодавно створили раду з боротьби з «договірняками», щоправда, через неефективну роботу досить швидко її розпустили.

 

РОЗСЛІДУВАННЯ

Азійська схованка

Один із методів раннього попередження «договірняків» базується на моніторингу ставок сотень букмекерських контор. Проте організатори таких матчів роблять усе, щоб не засвітитися під час перевірки. Як свідчить журналіст Деклан Хілл, автор книги «Договірняк», шахраї максимально використовували дрібні азійські букмекерські контори, які не потрапляють під моніторинг ФІФА та УЄФА.