Максимум із мінімуму

07.02.2013
Максимум із мінімуму

Перший і наразі єдиний виступ українських хокеїстів на Олімпійських іграх датований 2002 роком. Тоді, нагадаємо, в Солт–Лейк Сіті збірна України, з якою працював дует досвідчених спеціалістів Анатолій Богданов — Олександр Сеуканд, посіла десяте місце. Без сумніву, високий стрибок забезпечили національній команді найкращі на той час хокеїсти України.

...Наприкінці минулого року, завдяки локауту в Національній хокейній лізі, збірна України знову отримала відчутне заокеанське підсилення. Руслан Федотенко та Олексій Понікаровський, які грали за «Донбас» в КХЛ, допомогли «синьо–жовтим» легко виграти передолімпійську кваліфікацію. Власне тоді, наприкінці 2012 року, Олександру Куликову вдалося зібрати під синьо–жовтим прапором потужний колектив, який, на думку хокейних експертів, цілком міг поборотися за путівку до Сочі. Проте від’їзд лідерів збірної за океан, де, нагадаємо, 19 січня стартував сезон НХЛ, серйозно зменшив наші шанси на виграш олімпійської ліцензії, змагання за яку сьогодні в Данії розпочинає команда Куликова.

На жаль, за єдину путівку до Сочі–2014 наша збірна боротиметься в ослабленому складі. Окрім Федота та Поні, які, як виявилося, виконували в збірній роль таких собі магнітів, «синьо–жовті» залишилися ще без кiлькох хороших виконавців. Допомогти команді відмовилися, пославшись на сімейні проблеми, Костянтин Касянчук із московського «Динамо» та «донбасівець» Сергій Варламов. Травми вивели з ладу Руслана Борисенка із «Компаньйона» та Віталія Доніку із «Донбасу–2». А від послуг Олександра Матерухіна та Сергія Климентьєва відмовився сам тренерський штаб. «Сашко прибув на збори із запізненням, до того ж він не перебуває в тій формі, яку повинен мати гравець національної збірної», — так Олександр Куликов пояснив відсутність Матерухіна в остаточній заявці на олімпійську кваліфікацію.

Загалом до Воєнса вирушили 23 хокеїсти: 17 iз них представляють вітчизняну ПХЛ, троє — білоруську Екстралігу, по одному представникові — з КХЛ та ВХЛ.

Відтак, з огляду на передстартові розклади, слід визнати, що на турнірі в Данії, де, окрім українців, змагатимуться господарі, білоруси та словенці, наша збірна вважається аутсайдером. Власне, про це говорить і рейтинг «синьо–жовтих», які в табелі про ранги Міжнародної федерації хокею посідають найнижчу, 20–ту, позицію поміж усіх учасників турніру. А боротьба за єдину олімпійську перепустку, вочевидь, розгорнеться між Данією (12–та позиція в рейтингу) та Білоруссю (13–та).

«Ми їдемо до Данії не просто пограти або потренуватися — налаштовуватимемо хлопців так, щоб у кожному матчі вони показали максимум. І тоді ми напередодні квітневого планетарного форуму зможемо спокійно проаналізувати і подивитися, наскільки сильний наш чемпіонат, адже більшість гравців збірної представляють саме українські клуби», — сказав Олександр Куликов.

До слова, порівняно з останнім «мундіалем» тренерський штаб дещо омолодив склад, хоча основний тягар відповідальності все ж лежатиме на старожилах збірної, які сформували першу п’ятірку: Побєдоносцев, Люткевич, Тимченко, Шафаренко, Квітченко.

 

КАЛЕНДАР

Матчі збірної України на олімпійській кваліфікації:

Данія — Україна (7 лютого, 21.00; «Хокей»)

Білорусь — Україна (8 лютого, 18.00; «Хокей»)

Україна — Словенія (10 лютого, 15.00; «Хокей»)

 

НА СТАРТ ВИКЛИКАЮТЬСЯ

Склад збірної України на олімпійську кваліфікацію:

Воротарі: Ігор Карпенко (без клубу), Вадим Селіверстов («Леви»), Євген Напненко («Донбас–2»).

  Захисники: Юрій Наваренко («Шахтар» (Солігорськ)), Василь Полоницький («Динамо» (Х)), Ігор Кугут («Динамо» (Х)), Олександр Побєдоносцев («Беркут»), Володимир Алексюк («Донбас–2»), Микола Ладигін («Південний Урал»), Денис Петрухно («Беркут»), Віталій Люткевич («Донбас–2»).

  Нападники: Олег Шафаренко («Юність» (М)), Андрій Міхнов («Беркут»), Дмитро Німенко («Донбас–2»), Олександр Торяник («Беркут»), Шаміль Рамазанов («Беркут»), Олег Тимченко («Юність» (М)), Сергій Черненко («Сокіл»), Олександр Караульщук («Беркут»), Артем Гніденко («Беркут»), Максим Квітченко («Донбас»), Роман Благий («Донбас–2»), Артем Бондарєв («Динамо» (Х)).