Мадам має бути без штанів

06.02.2013

Відтепер туристки, які розгулюють по Парижу у джинсах, можуть не боятися арешту — у столиці Франції панянкам нарешті офіційно дозволили носити штани. Звучить як маячня, але, виявляється, досі кожна представниця прекрасної статі, вбрана в брюки, мала теоретичні шанси загриміти в паризький відділок поліції. Наказ шефа паризької поліції, яким жінкам було заборонено «вдягатися, як чоловік» без особливого дозволу правоохоронних органів, набув чинності 7 листопада 1800 року й не був скасований аж до минулого вівторка — попри те, що його, звичайно, вже давно ніхто не виконував.

Вдатися до таких жорстких заходів двісті років тому парижан змусило те, що після Французької революції жінки почали «надто серйозно» сприймати термін «свобода» і вдягатися в чоловічі костюми, вимагати дозволити їм виконувати чоловічу роботу тощо. Лише наприкінці ХІХ століття жорсткі правила трохи пом’якшили, «легалізувавши» штани для тих жінок, які виїздили на паризькі вулиці на конях або велосипедах.

Заборону, яка в нинішні часи викликає у парижанок тільки сміх, уже неодноразово намагалися скасувати з подачі феміні­сток (вони до таких питань підходять значно серйозніше). Але міська влада постійно відкладала розгляд. Зрештою за справу взялася міністр у справах жінок Наджат Валло–Белькасем, яка видала офіційне розпорядження про те, що заборона на носіння штанів «несумісна з принципами рівності чоловіків та жінок і суперечить Конституції», а отже, віднині є недійсною.