На рестарт — без втрат

06.02.2013
На рестарт — без втрат

Другу частину сезону Максим Шацьких, який був капітаном у докризовому «Арсеналі», проведе у «Чорноморці». Фото з сайта ФК «Арсенал» (Київ).

На початку нинішнього сезону президент ПФЛ Мілетій Бальчос в інтерв’ю «УМ» сказав, що 2013 рік буде складним для українського футболу: через економічні проблеми можуть припинити існування кілька клубів першої та другої ліг. Як відомо, про бажання припинити змагання в першій лізі заявляли білоцерківський «Арсенал» та київська «Оболонь», щоправда, як відзначили в ПФЛ, наразі жодна з команд не подавала документи щодо припинення свого членства в організації.

Водночас фінансова криза вдарила не тільки по командах нижчих ліг, зачепила вона й представників елітного дивізіону. Один із футбольних експертів навіть заявив, що у весняній частині чемпіонату України серед команд прем’єр–ліги гратиме лише 12 команд — прогнозували, що до фінішу національної першості не дійдуть столичний «Арсенал», «Кривбас», «Волинь» та «Таврія». Щоправда, у прем’єр–лізі кажуть, що у них «все стабільно», і про зменшення кількості учасників турніру не йдеться.

Хай там як, а поміж 16 команд прем’єр–ліги таки є одна, яка й досі не розпочала підготовку до весняної частини чемпіонату. «До вчорашнього дня команда не тренувалася», — сказали «УМ» у прес–службі «канонірів». Нагадаємо, що взимку від «Арсеналу» відвернувся головний спонсор, і практично всі ключові гравці, отримавши статус вільних агентів, залишили Київ.

Проте, як свідчить президент клубу Вадим Рабінович, він не полишає надій врятувати «Арсенал». Спочатку Вадим Зіновійович розглядав можливість співпраці з Київською міською державною адміністрацією, але останніми днями все частіше обговорюється варіант щодо придбання «канонірів» столичним підприємцем та представником Партії регіонів Олександром Оніщенком. Власне Рабінович не заперечує перемовин із депутатом–«регіоналом», однак каже, що «клуб наразі ніхто не купував». Хоча подейкують, що Оніщенко вже став власником «Арсеналу», придбавши його за суму, меншу ніж 10 мільйонів доларів, і планує впродовж трьох років на Лівому березі столиці побудувати клубні базу та стадіон.

Пошуками нового інвестора займається й сімферопольська «Таврія», від якої, схоже, відвернувся мільярдер Дмитро Фірташ. У кримському клубі не приховують, що наразі перебувають у складній ситуації, проте кажуть, що «питання неучасті в чемпіонаті країни не стоїть».

«Із минулого тижня на базі СКІФ «Таврія» працює в режимі дворазових тренувань», — сказав у коментарі «УМ» прес–аташе клубу Олександр Роженко.

Щоправда, раніше Олег Лужний говорив про відсутність централізованого харчування, через що не можна було проводити з футболістами більше одного заняття на день.

Якщо «калорійної» проблеми «Таврія» позбулася, то питання, пов’язане із забороною УЄФА проводити трансферну політику, залишається досі актуальним. Відтак заповнювати вакантні місця, що утворилися внаслідок травм основних виконавців, Олег Лужний змушений молодими резервістами. А головна втрата «Таврії» — Максим Калиниченко, який нещодавно переніс операцію на хрестоподібних зв’язках коліна й не допоможе південцям у другій частині чемпіонату.

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

Захисник «Шахтаря» Ярослав Ракицький, якого головний тренер збірної України Михайло Фоменко викликав на товариський матч проти Норвегії, не прибув до табору національної команди. Як пояснили лікарі донецького клубу, Ракицький перебував у контакті з хворим на вітряну віспу, відтак, щоб не наражати гравців збірної на небезпеку, футболіста залишили на карантині. Відзначимо, що Ярослав не вперше пропускає матчі збірної через різного роду болячки.