Магічне число «18»

06.02.2013
Магічне число «18»

Поєдинки між «Зенітом» та «Шахтарем» незабаром можуть стати регулярними? Фото з сайта ФК «Шахтар».

Тоді як керівники УЄФА та ФІФА виступають проти об’єднаного чемпіонату СНД, його куратор — Валерій Газзаєв — iз наполегливістю танка й далi гне свою лінію, час від часу афішуючи нові деталі мегаутопічного проекту. Днями в інтерв’ю виданню «Совєтскій спорт» Валерій Георгійович заявив, що 18 російських та 18 українських клубів уже отримали запрошення для участі в Об’єднаному чемпіонаті, деталі проведення якого обговорять на спільній нараді всередині лютого. Як відзначає Газзаєв, старт чемпіонату заплановано на сезон 2014/2015 року — за підсумками попередніх національних першостей буде сформовано дві ліги: вищу й першу, в яких змагатимуться по 18 клубів.

Російський спеціаліст, який також обіймає посаду президента владикавказької «Аланії», вважає, що якість футболу в об’єднаному чемпіонаті, інтерес до нього глядачів гарантує серйозне підвищення прибутків його учасників від телетрансляцій та спонсорів. Що цікаво, директор чемпіонату СНД має на меті підняти фінансування клубів–учасників турніру до європейського рівня, дотримуючись при цьому вимог УЄФА щодо фінансового «фейр плей».

Водночас пан Газзаєв чомусь уперто ігнорує прохання очільника ФІФА Йозефа Блаттера не порушувати пірамідальний принцип функціонування підконтрольної йому організації й не створювати розбрат усередині великої футбольної сім’ї.

Хай там як, а українські клуби вже готуються до участі в роботі автономної некомерційної організації (АНО) «Об’єднаний чемпіонат з футболу», засідання якого відбудеться 18 лютого в Москві. Про це свідчить повідомлення на офіційному сайті ФК «Чорноморець», у якому президент «моряків» Леонід Климов погоджується взяти участь у першому засіданні АНО.

Здається, що головною темою порядку денного стане не сам чемпіонат СНД, а його «похідна» — єврокубкова квота. Вочевидь після об’єднання зусиль, як попереджав очільник УЄФА Мішель Платіні, Україна або Росія може залишитися без Ліги чемпіонів.

Цікаво, що українська прем’єр–ліга, у якої перед носом російські конкуренти розгортають потужний наступальний фронт, доволі спокійно реагує на ситуацію. У прес–службі прем’єр–лiги «УМ» сказали, що «чемпіонат СНД» не вважають конкурентом і взагалі до слів керівництва ФФУ, яке не підтримує об’єднавчий турнір, їм нічого додати.

До речі, президент національної федерації Анатолій Коньков після повернення з Іспанії, де, нагадаємо, сьогодні збірна України зіграє товариський матч із норвежцями, планує дати прес–конференцію стосовно об’єднавчих намірів росіян.

 

СКАНДАЛ

Придбаний «мундіаль»

Авторитетне видання «Франс Футбол», провівши власне розслідування, звинуватило Катар у купiвлi права на проведення футбольного чемпіонату світу 2022 року. Французькі журналісти мають докази, які свідчать, що кілька членів виконкому ФІФА, отримавши 1,5 мільйона доларів, допомогли Катару стати господарем «мундіалю».