Дагестанці вразили Ахметова

05.02.2013
Дагестанці вразили Ахметова

Вілліан у формі нового клубу.

Головний трансфер українського міжсезоння та найдорожчий перехід футболіста з українського клубу в іноземний за всі часи — бразилець Вілліан Боржес да Сильва змінив «Шахтар» на махачкалинський «Анжі». Сума угоди становила 35 млн. євро (47,68 млн. доларів). Для порівняння: у 1999 році Андрій Шевченко перейшов із «Динамо» до «Мілана» за 27,5 млн. доларів.

У складі донеччан із серпня 2007–го темношкірий півзахисник провів 221 матч, забив 37 м’ячів, став володарем Кубка УЄФА, чотири рази виграв чемпіонат України, по тричі — Кубок і Суперкубок України.

Останнім часом Вілліан рвався продовжити кар’єру в Англії, зокрема в «Челсі». Однак власник «аристократів» Роман Абрамович виявився скупішим, ніж дагестанський олігарх Сулейман Керімов. 35 млн. євро — ця сума відступних за футболіста була прописана в контракті Вілліана з «гірниками». У разі, якщо якийсь клуб запропонував би за гравця такий статок, «Шахтар» не мав би права його утримувати. Таким виявився «Анжі», де вже виступають Самуель Ето’О, Лассана Діарра, Ласіна Траоре, Юрій Жирков, Мехді Карсела–Гонсалес, Жоао Карлос, Андрій Єщенко та інші відомі футболісти.

За інформацією сайту «Чемпіонат.com», цей трансфер став третім за вартістю для російського футболу після купівлі «Зенітом» Халка й Вітселя. Дагестанці, які претендують на «золото» прем’єр–ліги РФ, підписали з Вілліаном угоду на п’ять років, надавши йому зарплатню 2,5 євро на рік. У контракті з хавбеком записано, що достроково викупити його з Махачкали можна буде лише за 70 млн. євро.

«Несподіванка? Якоюсь мірою так, — прокоментував цей трансфер наставник «гірників» Мірча Луческу. — Замість мрії про сильний клуб з Англії, який постійно виступає в Лізі чемпіонів і регулярно грає з «Барселоною», «Реалом», «Баварією», «Манчестер юнайтед», Вілліан обрав гроші. Мені шкода, але це його право. Я завжди намагаюся бути готовим до таких поворотів долі. «Шахтар» ніколи не залежав і не буде залежати від одного гравця».

За словами Містера, Вілліан «потрапив у «Шахтар» дитиною, а покидає нашу шахтарську сім’ю зрілим 24–річним гравцем. На прощання я сказав Вілліану: «З нами, хлопче, ти досяг би ще більшого, ніж уже досяг». Чому він мене не послухав? Напевно, відчував дуже сильний тиск з боку свого агента і близьких, які жадали, як мовиться, всього і відразу».

Нагадаємо, у 2007–му Вілліан перейшов у Донецьк із «Корінтіанса» за півтора мільйона доларів. Цікаво, що ці самі гроші «Корінтіанс» тепер отримає від «Шахтаря» як комісію за оборудку українського клубу з «Анжі».

Вибір Вілліана на користь Дагестану виявився великим сюрпризом і для його бразильських партнерів по «Шахті». Тим часом бразилець уже зіграв за «Анжі» у спарингу проти київського «Динамо» в Марбельї. Щоправда, він вийшов на заміну, коли вже було встановлено остаточний рахунок — 2:2.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Бразильський захисник Дуглас із клубу «Васко да Гама» підписав із дніпропетровським «Дніпром» контракт терміном на п’ять років.

А «Динамо» так і не змогло продати Артема Мілевського: у заявці киян на другу частину чемпіонату України він є. Залишили команду Бетао, Леандро Алмейда, Раффаель, Мілош Нінкович, Горан Попов, Айїла Юссуф. Прийшли Олександр Алієв, Роман Безус, Домагой Віда, Бавіт Іашвілі, Сергій Люлька, Євгеній Селін, Сергій Сидорчук та Андрій Цуріков.