Максимум, а не три чверті

05.02.2013
Максимум, а не три чверті

Новий наставник збірної України Михайло Фоменко вимагатиме від підопічних максимальної віддачі. Фото УНІАН.

Найкраще, без будь–яких слів, про роботу тренера засвiдчать спортивні результати його команди. Проте акули пера та мікрофона мали принципове бажання зустрітися з новим головним тренером національної збірної Михайлом Фоменком іще до перших матчів «синьо–жовтих» під його керівництвом. Відтак із кінця грудня, коли виконком ФФУ призначив Михайла Івановича очільником збірної України, журналісти вимагали від Анатолія Конькова зустрічі з тренером, яка, зрештою, відбулася минулої п’ятниці в Будинку футболу.

На рандеву зі ЗМІ одягнений по–діловому Михайло Фоменко прийшов у супроводі свого прес–аташе Олександра Гливінського, який працював із його попередником Блохіним. А от решти представникiв тренерського штабу, які допомагали в збірній Олегу Володимировичу, в збiрнiй не залишилося. Володимир Онищенко, Олександр Заваров, Валерій Душков та Юрій Сивуха — так виглядає група помічників нового очільника збірної. «Вони професіонали й довели це своєю роботою», — так на п’ятничній прес–конференції охарактеризував своїх колег Михайло Фоменко.

Хай там як, а перед новим тренерським штабом збірної стоїть завдання не з легких. «Дуже складно виправити поточну турнірну ситуацію, але завдання стоїть (щодо виходу на ЧС–2014) і його потрібно розв’язувати. Як кажуть, шанси є навіть тоді, коли їх немає», — сказав головний тренер.

За словами Фоменка, багато що залежить від матчу зі збірною Польщі, який відбудеться 22 березня у Варшаві. «Якщо, не дай Боже, невдача, то шансів іще менше залишиться. А загалом, коли займаєшся футболом, то перш за все запитуєш себе і підопічних: який сенс виходити на поле, якщо не підкорювати максимальних висот», — окреслює план дій «головнокомандувач».

Як відзначив Михайло Іванович, у провалених поєдинках відбору на «мундіаль» із Молдовою та Чорногорією збірна не продемонструвала свій максимум, тож його завдання зробити так, аби хлопці викладалися на полі не на половину, не на три чверті, а повністю. «Журналісти вже не раз писали про мої принципи, коли я працював у різних клубах, і я не думаю, що підходи до роботи зміняться», — відзначив Михайло Фоменко, який у тренерському світі відомий як серйозний чоловік та вимогливий тренер.

Наскільки змінилася національна збірна з його приходом, можна буде оцінити вже завтра — у товариському матчі проти Норвегії. Однак, як відзначив сам наставник, вдаватися до експериментів упродовж заключної частини відбіркового циклу ЧС–2014 він не буде, адже робити це не дозволяє складна турнірна ситуація в групі, де, нагадаємо, збірна України з двома очками посідає передостаннє, п’яте, місце. «Футбол зараз дуже організований, ніхто не може дозволити собі слабкостей. Виходячи з цього, і ми також не гратимемо в авантюрний футбол. Будемо сповідувати ту гру, яку зможемо освоїти», — пояснив Фоменко.

Власне відучора, коли в Іспанії зібралася національна команда, Михайло Іванович і почав прищеплювати збірникам своє бачення футболу.

А перед тим упродовж тижня він відвідав збори клубів — основних «донорів» збірної, де на власні очі оцінив ігрові кондиції своїх підопічних і обговорив проблеми команди з її попереднім очільником Олегом Блохіним.