Один у полі не воїн

05.02.2013
Один у полі не воїн

Донецький тенісист Ілля Марченко приносить збірній України перемогу в матчі зі словаками. Фото з сайту sapronov–tennis.org.

Мабуть, багато хто з вітчизняних шанувальників тенісу після повернення Олександра Долгополова до збірної, потираючи руки, промовляв: «Тепер точно зможемо пробитися до Світової групи Кубка Девіса». Власне стартовим майданчиком для стрибка в «еліту» національних чоловічих збірних у 2013 році був матч зі збірною Словаччини — в рамках першого раунду в першій групі Євро–африканської зони. Здавалося, що за підтримки 23–ї ракетки світу, Олександра Долгополова, «синьо–жовті» легко подолають словацьку команду, яка прибула до Кременчука без свого лідера Мартіна Кліжана.

 

Пара від Сашка

Однак очікуваної легкої прогулянки не вийшло — українці, програючи по ходу поєдинку 1:2, лише «на зубах» змогли дотиснути опонентів. Переможне очко, разом з лаврами головного героя матчу, здобув 25–річний донеччанин Ілля Марченко. Щоправда, основний внесок у командну перемогу все ж таки зробив найсильніший тенісист України, вигравши обидві свої одиночні дуелі.

Мало хто сумнівався, що вищий за рейтингом Долгополов переграє своїх суперників — Андрея Мартіна (178–ма ракетка АТР) та Лукаша Лацко (49–та). Власне сенсації не сталося — в стартовому матчі серії Сашко легко, в трьох сетах, розібрався з представником другої сотні тенісистів–професіоналів, а в наступному поєдинку, хоч і наштовхнувся на спротив першого номера збірної Словаччини, однак, у підсумку, приніс друге очко своїй збірній.

Для загальної перемоги не вистачало іще однієї звитяги, якої, зрештою, довелося чекати до останнього, п’ятого поєдинку триденної серії.

Перший шанс не використав Сергій Стаховський, який у чотирьох сетах склав зброю перед Лукашем Лацко. «Під час довгих розіграшів мені не вистачало повітря. Напевно, я ще повністю не відновився від перенесеної застуди», — поскаржився після поразки другий номер української збірної, 109–та ракетка світу.

До речі, як відзначив капітан нашої збірної Михайло Філіма, обидва провіднi українськi тенісисти мали проблеми зі здоров’ям. Однак це не завадило капітанові на відповідальний бій дуетів виставити Долгополова зі Стаховським, хоча попередньо в цьому протистоянні мали зіграти Денис Молчанов та Ілля Марченко.

Зрештою, форсування матчу не вдалося і замість очікуваного очка в командну скарбничку, наприкінці другого змагального дня «синьо–жовті» «горіли» 1:2.

На думку української сторони, виграти в цьому протистоянні їм завадили судді, які прийняли три помилкові рішення на користь словаків. «Суддя може помилятися, але коли це відбувається у ключові моменти і тільки на користь однієї з команд, це викликає сумніви», — заявив капітан команди. На знак протесту Долго та Стах відмовилися потиснути руку арбітрові й проігнорували офіційну післяматчеву прес–конференцію, за що ФТУ понесе фінансове покарання. Вiдзначимо, що кривдниками українського тандему стали хлопці, які за рейтингом значно поступалися своїм візаві. Так Ігор Зеленай у табелі про ранги АТР посідає 88–му позицію, а Філіп Полашек — 1579–ту.

Секретна зброя Філіми

Хай там як, а суддівська несправедливість додала українцям спортивної злості. У заключний ігровий день Долгополов спочатку зрівняв рахунок, а Ілля Марченко, котрий замінив втомленого Стаховського, здобув вирішальну перемогу. Цікаво, що по ходу двох перших сетів Марченко програвав 4:1, однак, доклавши героїчних зусиль, схилив хід поєдинку на свою користь. «У мене був певний план на гру, і я задоволений, що зміг його виконати. Фізично я не був готовим на сто відсотків, але цього вистачило, щоб завершити матч у трьох сетах», — підсумував Ілля.

Надалі, в другому раунді збірну України очікує домашня зустріч зі шведами. З огляду на відсутність у складі майбутніх опонентів найсильнішого тенісиста Швеції — Робіна Содерлінга — українці матимуть непогані шанси пробитися до раунду «плей–оф» Світової групи. Цікаво, що разом із «синьо–жовтими» шлях у вищий світ пробиває також і збірна Росії, керівники якої не раз виказували бажання отримати під своє «крило» Долгополова.

 

ЗНАЙ НАШИХ

Росте зміна

На турнірі серії ITF в Ейлаті (Ізраїль, призовий фонд 75 тис. доларів) друга ракетка України Еліна Світоліна зробила переможний дубль. У фіналі «одиночки» уродженка Одеси, посіяна на змаганнях під другим номером, перемогла росіянку Марту Сироткіну — 6:3, 3:6, 7:5. А у вирішальному матчі пари 18–річна українка разом з Аллою Кудрявцевою з Росії здолали італійсько–білоруський дует Дентоні/Соснович — 6:1, 6:3.

Подвійний успіх в Ізраїлі дозволив Світоліній у рейтингу WTA підскочити одразу на 21 позицію, посівши рекордну для себе 102–гу сходинку.

 

ТАБЛО

Кубок Девіса. Перша група. Євро–африканська зона. Перший раунд.

Україна — Словаччина — 3:2 (Долгополов (23–а ракетка АТР) — Мартін (178) — 6:2, 6:2, 7:5; Стаховський (109) — Лацко (49) — 2:6, 7:5, 6:7 (5:7), 4:6; Долгополов/Стаховський — Зеленай (88)/Полашек (1579) — 6:7 (4:7), 6:7 (3:7), 3:6; Долгополов — Лацко — 3:6, 6:3, 6:2, 6:1; Марченко (150) — Мартін — 7:5, 7:6 (7:5), 6:4).

Світова група. Перший раунд. Іспанія — Канада — 2:3, Хорватія — Італія — 2:3, Сербія — Бельгія — 3:2, США — Бразилія — 3:2, Ізраїль — Франція — 0:5, Німеччина — Аргентина — 0:5, Австрія — Казахстан — 1:3, Швейцарія — Чехія — 2:3.