Півтори години гніву

01.02.2013

Після безуспішних спроб отримати дозвіл на позачергову сесію депутати «Батьківщини», «Свободи» й «УДАРу» провели вчора у Верховній Раді засідання опозиційних фракцій. У сесійній залі зареєструвалися 152 нардепи — 82 від «Батьківщини», 36 — зі «Свободи», 30 — з «УДАРу» та четверо позафракційних. Такої кількості було б цілком достатньо і для легітимної позачергової сесії.

Перед початком засідання опозиціонери в кулуарах зібрали ті самі 152 підписи — вже про порушення питання щодо відкликання Голови ВР Володимира Рибака та за відсторонення Генерального прокурора Віктора Пшонки. «Ясно, що юридично–правових наслідків воно не матиме (…), однак лідери опозиційних фракцій, в присутності журналістів, вирішили виголосити політичні оцінки ситуації та вимоги опозиції до влади», — розповів у своєму «Фейсбуку» член фракції ВО «Батьківщина» Анатолій Гриценко.

Після початку зборів не працював мікрофон віце–спікера, не було звуку й на інших пультах, тож у сесійній залі і в ложі преси було погано чути, що говорить Руслан Кошулинський. Заступник спікера від ВО «Свобода» повідомив, що вночі народним депутатам було розіслано СМС–повідомлення про те, ніби збори опозиції не відбудуться, а декому напряму телефонували. Зокрема, майже половина «УДАРівців» отримали повідомлення з номеру секретаріату своєї фракції «не відповідати на дзвінки і не виходити з дому».

Збори тривали трохи більш як півтори години і вже опівдні завершилися. Депутати трьох фракцій одностайно ухвалили спільну заяву, голосуючи руками, оскільки система «Рада» була вимкнена. Опозиціонери висловилися за процедуру відкликання з посади Голови ВР пана Рибака «у зв’язку з незадовільним виконанням ним своїх повноважень та грубим порушенням норм Конституції». Також опозиціонери висловлюють недовіру Генпрокурору Пшонці та керівникам правоохоронних органів, які здійснюють політичні репресії в Україні. Опозиціонери вимагають негайного звільнення всіх політичних в’язнів, Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, забезпечення їх повноцінного лікування та збираються ініціювати створення спеціальної слідчої комісії з розслідування фактів тиску на опозицію.

Позафракційний опозиціонер Олександр Доній у своєму виступі розкритикував ідею таких зборів опозиції за кілька днів до початку офіційної сесії. За його словами, в тому стані, в якому зараз перебувають «деякі опозиційні лідери, демократичний рух приречений на поразку». «На цей момент у нас відбуваються дуже дивні речі — інколи здається, що це гра в піддавки», — заявив Доній, і закликав створити для боротьби з нинішньою владою надфракційне об’єднання «Народна рада».

Свою позицію в коментарі «УМ» пан Олесь пояснив так: «В озвученні ініціативи про проведення позачергової сесії були деякі дивні речі. Перше. Було дуже дивно, коли озвучувала цю ініціативу фракція «УДАР», а не «Батьківщина», адже справа стосується ув’язненої лідерки «Батьківщини». Більше того, безпосередньо спровокувало цю ініціативу побиття трьох депутаток від фракції «Батьківщина» (в лікарні «Укрзалізниці»). Другий момент, це те, що після оприлюднення такої ініціативи дуже дивним чином довго не починали збирати підписи. Що було раніше? Голосуючи за склад комітетів, ми затвердили керівництво Бюджетного комітету і легалізували «тушок» Табалових. Тож для уникнення кулуарності і посилення опозиційного руху я й пропоную утворення «Народної ради», аналогічної тій, яка діяла у 1991 році і складалася зі 120 осіб. Зважте, зараз опозиціонерів у Верховній Раді більше ніж 150. Мене підтримали Бригинець і Бондаренко з «Батьківщини». Це має бути перший крок у єднанні демократичних сил, як парламентських, так і громадських. Щось на кшталт Народного руху зразка 1989 року».

Анна ДАНИЛЕНКО