Норвезька «риба» Фоменка

01.02.2013
Норвезька «риба» Фоменка

Форвард збірної України Марко Девич досі «не розкрився» в «Шахтарі». Фото з сайту ФК «Шахтар».

Для футбольної збірної України оптимістичний початок відбору на ЧС–2014 отримав невдале продовження, відтак її потрапляння на «мундіаль» тепер перебуває під великим питанням. Проте у ФФУ вірять, що національна команда «зможе і буде грати в Бразилії». Саме такий лозунг супроводжує афішу першого в новому році матчу «синьо–жовтих». Наступної середи в Севільї українська команда зіграє товариський поєдинок з норвежцями, в якому відбудеться тренерський дебют на чолі збірної України 64–річного Михайла Фоменка.

 

Стартові побудови

Нагадаємо, що пошуки нового очільника збірної тривали три місяці й, за словами окремих експертів, нагадували комедійний серіал. Хай там як, а саме Михайлу Івановичу, знаному в футбольному світі «кризовому менеджеру», довірили рятувати ситуацію у відбірковій групі H, де після трьох ігор, маючи в активі два пункти, українці посідають передостаннє, п’яте, місце.

«Ситуація дуже складна, але не безнадійна. Я докладу максимум зусиль для того, щоб національна збірна гідно пройшла відбірковий етап і потрапила у фінальну частину ЧС–2014. Принаймнi ми гратимемо в агресивний, атакуючий, спрямований винятково на перемогу футбол», — сказав Михайло Фоменко в коментарі прес–службі ФФУ, щойно його призначили на нову посаду.

А сьогодні, за день до початку тренувального збору національної команди, головний тренер уперше поспілкується з журналістами, відрапортує про «скаутську» поїздку до Іспанії, де переглядав кандидатів у збірну, й офіційно представить своїх помічників. Подейкують, що допомагатимуть Фоменку його давній футбольний побратим Валерій Душков, колишній в.о. головного тренера «синьо–жовтих» Олександр Заваров та знаний у минулому голкіпер «Металіста» Юрій Сивуха, який курируватиме в збірній воротарський напрямок.

На «товарняк» з «вікінгами» Фоменко покликав 25 футболістів, переважна більшість з них уже має досвід виступів за національну команду. Лише динамівець Андрій Богданов — абсолютний дебютант. Загалом у збірній віце–чемпіонів репрезентують семеро гравців, стільки ж футболістів викликали з «Дніпра», шестеро представляють «Шахтар», по двоє — донецький «Металург» та «Іллічівець». Легіонер у нас один — баварець Анатолій Тимощук. Цікаво, що Михайло Іванович залишив без уваги четвертий клуб національної першості — «Металіст». Хоча, чому дивуватися, якщо в найбільш відповідальний момент — у поєдинках Ліги Європи — в «основі» харків’ян грає лише один українець.

Зимові акценти

Водночас найбільше представництво в збірній футболістів «Динамо» та «Дніпра» має логічне пояснення: останнім часом тут роблять ставку на вітчизняних виконавців. Проте найактивнішим у цьому питанні є столичний клуб, який після приходу Олега Блохіна взяв курс на тотальну «українізацію». Із п’яти новобранців, з якими динамівці підписали контракт узимку, лише один, хорват Домагой Віда, має неукраїнський паспорт. Водночас iз командою прощаються легіонери–старожили — після Мілоша Нінковича Київ залишив Аїла Юссуф, котрий перебрався в турецький «Ордуспор». А атакувальну позицію в «Динамо» укріплюватимуть таки іноземцем. Не виключено, що на другому зборі в Марбельї до киян приєднається аргентинський форвард «Лаціо» Мауро Сарате. Відзначимо, що підготовку до весняної частини сезону, яка розпочнеться матчами 1/16 фіналу Ліги Європи проти «Бордо», «біло–сині» проводять без ключового гравця атаки Брауна Ідейє, який змагається за Кубок Африки. Тим часом підопічні Блохіна на Піренеях провели чотири контрольні матчі, два з яких виграли (у «Люцерна» та «Базеля», два — програли («Стяуа» і «Ференцварошу»). Частково причини невдачі Олег Блохін пояснив браком колективної гри: «Ми не так давно разом».

Водночас у трьох інших командах, які також готуються до раунду «плей–оф» у єврокубках, «Шахтарі», «Металісті» та «Дніпрі», під час зимової перерви кадрові питання вирішуються «точково». Чемпіони купили у «Метала» бразильця Тайсона, якого капітан «гірників» назвав найсильнішим форвардом української ПЛ. Натомість харків’яни повернули в команду блудного сина — Жажу Коельйо, який останні три роки встиг пограти за команди Туреччини, ОАЕ та Бразилії. Команда Рамоса взагалі скромно поводиться на трансферному ринку, не поспішаючи витрачати гроші. А повернення з оренди Кобахідзе, Шахова та Матуку, які грали за «Арсенал», здається, це не необхідність, а вимушений захід.

Зрештою, навіщо будувати щось нове, якщо й на старому фундаменті команди демонструють хороші результати. Так, під час зимових зборів «Металіст» та «Дніпро» наразі не програли жодного матчу, а «Шахтар» поступився лише одного разу — в східно–українському «дербі» харків’янам. Натомість у неофіційному Кубку Співдружності колектив Луческу, який готується до битви з дортмундською «Боруссією» в ЛЧ, не залишив шансів чемпіонові Росії — «Зеніту».

 

ВИЙДУТЬ НА ПОЛЕ

Склад збірної України на товариський матч iз Норвегією:

Воротарі: П’ятов («Шахтар»), Бандура («Металург» (Д)), Худжамов («Іллічівець»).

Захисники: Шевчук, Кучер, Ракицький (усі — «Шахтар»), Хачеріді, Селін (обидва — «Динамо»), Мандзюк, Федецький (обидва — «Дніпро»), Бутко («Іллічівець»).

Півзахисники: Гусєв, Гармаш, Ярмоленко, Безус, Богданов (усі — «Динамо»), Коноплянка, Ротань, Олійник (усі — «Дніпро»), Морозюк («Металург» (Д)), Степаненко («Шахтар»), Тимощук («Баварія»).

Нападники: Селезньов, Зозуля (обидва — «Дніпро»), Девич («Шахтар»).