Остання дія. Завіса...

31.01.2013
Остання дія. Завіса...

Олександр Бондаренко у виставі «1001 пристрасть, або Дрібниці життя». Фото з архіву Театру імені Лесі Українки.

Позавчора пішов iз життя народний артист України, провідний актор Театру російської драми імені Лесі Українки Олександр Бондаренко. Минулої осені йому виповнилося всього лише 52 роки.

Свої останні хвилини життя актор провів на сцені, йому стало зле під час вистави «1001 пристрасть, або Дрібниці життя»... Коли під час монологу Бондаренко впустив реквізит і впав на підлогу — глядачі спершу нічого не запідозрили і гадали, що так передбачено сюжетом спектаклю. Колеги ж кинулися допомагати товаришу, за двадцять хвилин до театру приїхала «швидка», але актора врятувати не вдалося. Бондаренко страждав на гіпертонію. Причиною ж раптової смерті, як повідомили в театрі, став відірваний тромб. За злою іронією долі, у цій же виставі разом з Олександром Бондаренком грала і його дружина Надія Кондратовська... А відразу після того, як стало відомо про трагедію, до театру приїхав їхній син Назар...

У Театрі імені Лесі Українки актор, який навчався в Київському театральному інституті імені Карпенка–Карого, працював майже тридцять років. За цей час зіграв у майже п’ятдесяти виставах («Філумена Мартурано», «Матуся Кураж та її діти», «Жиди міста Пітера», «Кандід», «Генерали в спідницях», «Блоха у вусі»...). Шанувальники Театру імені Лесі Українки знають його також як багаторічного організатора театральних «капусників».

Кінодоробок актора також доволі солідний («Москаль–чарівник», «Чорна рада», «Циганка Аза» та десятки інших фільмів). Олександр Бондаренко — лауреат Державної премії імені Довженка. Він залишиться також у нашій пам’яті як актор, що записав аудіоверсію Біблії. До речі, на сайті театру театрали найбільше дякують Бондаренку саме за Біблію та виставу «1001 пристрасть...»

Як повідомив «УМ» Борис Куріцин, завідувач літературною частиною Театру імені Лесі Українки, прощання з Олександром Бондаренком відбудеться сьогодні об 11:00 у Російській драмі. У діючому репертуарі театру залишилося вісім спектаклів за участю Бондаренка. Очевидно, що тепер вони існуватимуть у дещо іншому складі. Спектакль «1001 пристрасть, або Дрібниці життя», який став фатальним для Бондаренка, — це окрема історія. «Можливо, він ітиме й далі, але точно без того шматка за участю Олександра Бондаренка, — говорить Борис Куріцин. — Це особлива робота, авторська, цю роль ніхто зіграти не наважиться».