Містер і міс Стоунхем

30.01.2013
Містер і міс Стоунхем

Бенджамін Карл на трасі.

Удруге за останні вісім років Канада приймала чемпіонат світу зі сноубордингу. Упродовж декади на ювілейному, десятому за ліком «мундіалі» майстри катання на сніговій дошці розіграли десять комплектів нагород: чотири в «м’яких» дисциплінах, таких як слоупстайл та халфпайп, решту — на жорсткому «борді» у двох різновидах паралельного слалому та кросі.

Українські сноубордисти спеціалізуються на паралельному гігантському та «звичайному» слаломі, щоправда, дотягнутися до рівня світових зірок наразі не можуть.

У цих дисциплінах переважна більшість чемпіонів та призерів світу представляють Європу. Скажімо, за всю історію світових форумів у паралельному слаломі лише одного разу на світовий п’єдестал зміг піднятися неєвропеєць — «бронза» ЧС–1996 дісталася американці Сондрі Ван Ерт. Але після «мундіалю» в Стоунхемі на рахунку слаломістів зі США стало однією нагородою більше. В останній день змагань Жустін Рейтер виборов «срібло», програвши у фінальному спуску Року Маргусу зі Словенії. Третє місце дісталося італійцеві Фісшаллеру.

У цьому виді українські сноубордисти не змогли пройти кваліфікацію і залишилися поза «топ–16», представники якої й розігрували медалі. Йосип Пеняк — 21–й, Олександр Белінський — 37–й.

У жіночому слаломі найшвидшою виявилася Катерина Тудигешева з Росії, яка вдруге виграла ЧС. Українки залишилися поза раундом «плей–оф»: Аннамарі Чундак у відборі показала 31–й час, Оксана Дмитрів — 35–й.

Змагання у гігантському слаломі завершилися гегемонією західноєвропейських сноубордистів і черговою невдачею українців. Австрієць Бенджамін Карл став першим, кому за всю історію «мундіалів» удалося захистити чемпіонський титул. За це його назвали «Містер Стоунхем». Наші Пеняк та Белінський завершили змагання на 34–й та 38–й позиціях відповідно.

Жіночий «гігант» виграла німкеня Ізабелла Лабоек. Чундак — 25–та, Дмитрів — 40–ва.

 

ФРИСТАЙЛ

В очікуванні «медальної» Ольги

По сусідству зі Стоунхемом, в американському Лейк–Плесіді пройшов подвійний етап Кубка світу у фристайлістів–акробатів. У змаганнях чоловіків найкращим серед українців був Олександр Абраменко. Перший змагальний день він завершив із шостим результатом, наступного дня фінішував 16–м. Його молодший партнер по збірній Микола Пуздерко завершив спарені змагання на 25/22–му місцях.

Серед наших дівчат найкращий результат показала Надія Діденко — шосте/восьме місця. Ольга Полюк двічі фінішувала на 13–й позиції, Анастасія Новосад — 15/19.

Відзначимо, що лідер вітчизняного жіночого фристайлу Ольга Волкова, яка в позаминулому році першою з українок виграла медаль чемпіонату світу, нинішній сезон пропускає через проблеми зі здоров’ям. «У зв’язку з важкою хворобою, яку виявили наприкінці минулого сезону, Ольга Волкова припинила тренування і довго лікувалася. Нині вона проходить реабілітаційний курс і за індивідуальним графіком поступово починає легкі тренування. Планується, що в травні разом зі збірною вона розпочне підготовку до Олімпійських ігор у Сочі», — сказав у коментарі «УМ» перший віце–президент Федерації лижного спорту України Володимир Малежик.