Ті, що пережили локаут

30.01.2013
Ті, що пережили локаут

Сейв голкіпера «Кінгз» Джонатана Квіка у вчорашньому матчі з «Ванкувером». Фото Рейтер.

Головний тренер хокейної збірної України Олександр Куликов на кінець цього тижня призначив збір перед виїздом до Данії. Там національній команді 7–10 лютого належить поборотися за пряму путівку на Олімпійські ігри. На жаль, вирішальний етап кваліфікації, де наших хокеїстів очікують господарі відбору, а також словенці й білоруси, збірна України проведе без своїх енхаелівців, з якими вона подолала попередній етап кваліфікації.

 

Як відомо, після тривалого локауту 19 січня в НХЛ стартував новий сезон, і Руслан Федотенко та Олексій Понікаровський, котрі під час паузи грали в КХЛ за «Донбас», тепер захищають кольори своїх заокеанських клубів — «Філадельфії» та «Вінніпега», відповідно. Днями обоє закинули свої перші «північноамериканські» шайби в новому, вкороченому сезоні, розрахованому на 48 матчів «регулярки».

Федот допоміг «льотчикам» розбити «Флориду» (7:1), а Поні долучився до важкої перемоги «Джетс» над «Нью–Йорк айлендерз». Відтак після двох стартових поразок «Вінніпег» виграв три матчі поспіль і піднявся на п’яту позицію в Східній конференції. Натомість «Філадельфія» наразі пасе задніх. Здобувши в шести поєдинках лише дві перемоги, «Флаєрз» ідуть третіми з кінця.

Додамо, що третій українець в НХЛ — екс–захисник «Донбасу» Антон Бабчук — через травму, отриману ще в КХЛ, наразі не може допомогти своєму «Калгарі», який міцно осів на самісінькому дні Західної конференції.

Після десяти днів змагань із 30 клубів лише два не зазнавали поразок. Обидві команди представляють Західну конференцію — це «Чикаго» й «Сан–Хосе». «Чорні яструби» виграли шість поспіль матчів (рекорд клубу); «акули» перемогли в п’яти стартових поєдинках, в яких досягли найкращої різниці закинутих та пропущених шайб — «+14».

Нападник «Сан–Хосе» Патрік Марло, на рахунку якого 9 голів та 4 результативні передачі, наразі очолює список кращих бомбардирів НХЛ. Росіянин Євген Малкін, який за підсумками попередньої «регулярки» став першим у такому рейтингу, після п’яти матчів має 6 очок (1+5), і його «Пітсбург» із шістьма пунктами посідає сьому позицію на Сході. Проте цей факт не заважає «пінгвінам» на чолі з Малкіним та Сідні Кросбі стояти першими в черзі за Кубком Стенлі у букмекерських прогнозах.

Чинні володарі головного трофею НХЛ — «Лос–Анджелес кінгз» — наразі перебувають у пошуках своєї гри. Від початку «регулярки» «королі» не могли вигравати в трьох матчах поспіль. Щоправда, в наступних двох іграх підопічні канадського спеціаліста Дерріла Саттера схилили чашу терезів на свій бік.

Успішна серія чемпіонів почалася після програшу в додатковий час «Едмонтону». Героєм того поєдинку став 19–річний татарин у складі «Ойлерз», перший номер драфту Наїль Якупов, який за 4 секунди до завершення третього періоду перевів гру в овертайм. Щоправда, після того поєдинку не всі любителі НХЛ вважають російського хокеїста героєм. На думку відомого канадського експерта Дона Черрі, Якупов, святкуючи закинуту шайбу в стилі Дідьє Дрогба (упавши на коліна і проїхавши так ледь не півмайданчика), образив найціннішого гравця минулого «плей–оф» — голкіпера «королів» Джонатана Квіка. Хай там як, а після цього страж воріт «Кінгз» демонструє більш упевнену гру.

Водночас іншого росіянина — Володимира Тарасенка — без зайвих обмовок назвали автором найкращої шайби позаминулого тижня. 21–річний новачок «Сент–Луїса», відомий за виступами в пітерському СКА та молодіжній збірній Росії, доклався до розгрому «Детройта» (6:0), відзначившись феєричним слаломним проходом поміж захисниками суперників. Відтак 21–річного сибіряка з українським корінням починають називати «новою зіркою НХЛ».

 

ТАБЛО

 

НХЛ. «Кароліна» — «Бостон» — 3:5, «Коламбус» — «Даллас» — 2:1, «Фінікс» — «Нешвілл» — 4:0, «Едмонтон» — «Колорадо» — 4:1, «Лос–Ан­джелес» — «Ванкувер» — 3:2 Б.

Лідери Східної конференції після п’яти матчів (перемога — 2 очки): 1. «Бостон» — 9 очок. 2. «Тампа–Бей» — 8. 3. «Нью–Джерсі» — 7 (4). 4–5. «Оттава», «Вінніпег» — 7... 13. «Філадельфія» — 4...

Лідери Західної конференції після п’яти матчів: 1. «Чикаго» — 12 (6). 2. «Сан–Хосе» — 10... 15. «Калгарі» — 3 (4)...

* * *

КХЛ. СКА — «Трактор» — 5:1, «Витязь» — «Автомобіліст» — 2:1, «Нафтохімік» — «Авангард» — 1:4, «Ак барс» — «Барис» — 2:4, «Локомотив» — «Торпедо» — 2:1, «Динамо» (М) — «Металург» (Мг) — 2:1 Б, «Слован» — «Динамо» (Мн) — 1:2, «Лев» — «Сєвєрсталь» — 5:4.