Нові герої Старого світу

29.01.2013
Нові герої Старого світу

Вирішальний виступ Тетяни Волосожар і Максима Транькова.

Підросли — й на 11–те місце

Після того як у 2010 ро­­ці дніпропетровська пара Тетяна Волосожар/Ста­ніслав Морозов завершила спіль­ну кар’єру, впродовж двох сезонів Україна не мала свого спортивного дуету на головних міжнародних змаганнях. Увесь цей час у Федерації фігурного катання чекали, доки партнерці Юрія Рудика — Юлії Лаврентьєвій —виповниться 15 років і вона зможе виступати на дорослих змаганнях.

Чемпіонат Європи, що завершився позавчора в Загребі, став для цього київського тандему першим серйозним випробуванням на такому рівні. І вчорашні юніори продемонстрували в Хорватії не по роках зріле катання. Принаймні своїм виступом українці заслужили схвальні відгуки від голов­ного тренера збірної Марини Амірханової.

Юлія і Юрій, посівши 11–те місце поміж 15 учасників, показали найкращий результат серед українських фігуристів на єврофорумі в усіх дисциплінах. «Відкатали зовсім непогано, — оцінює дебютний виступ Лаврентьєвої/Рудика головний тренер у коментарі «УМ». — А якби продемонстрували складнішу програму, то могли б розраховувати на місце в десятці. Що ж, нехай вчаться».

Перемога в ім’я батька

Юні кияни мають орієнтир, у напрямку якого їм слід розвиватися. Лідерам сучасного парного катання — дуетам Волосожар/Траньков (Росія) та Савченко/Шолкови (Німеччина), які розіграли континентальне «золото», наші фігуристи програли близько 90 балів.

Що цікаво: боролися пари, в кожній із яких партнерка — колишня громадянка України. Тетяна Волосожар і Максим Траньков стали чемпіонами Європи другий рік поспіль. І якщо в минулому сезоні перемога представникам Росії дісталася «малою кров’ю», адже опоненти з Німеччини знялися зі змагань, то значення цьогорічного тріумфу переоцінити складно.

Адже, окрім суто спортивної боротьби, Волосожар і Транькову довелося приборкувати бурхливий вулкан внутрішніх емоцій. За день до старту ЧЄ від інфаркту міокарда помер батько Максима Транькова, який був для фігуриста головним натхненником та опорою у спорті. Участь дуету в континентальній першості була під питанням — тренери дали Максимові визначитися самотужки: їхати на чемпіонат чи ні. Траньков вирішив змагатися в пам’ять про батька. Зрештою, вигравши обов’язкову й довільну програми, росіяни на сім балів випередили чотириразових чемпіонів світу — Робіна Шолкови та Олену Савченко.

Дебют Якова

Так само як і Лаврентьєва/Рудик, уперше на дорослому Євро змагався й представник України в одиночному чоловічому катанні — Яків Годорожа. Одесит, якого нині тренує Марина Амірханова, «зійшов із корабля на бал» та показав пристойний прокат. «Якщо зважити на дебют, то 15–та позиція — нормальний результат. До того ж у цьо­му виді програми ми вже давно не займали такі місця. У будь–якому разі, Яків впорався із поставленим перед ним завданням», — каже тренер.

А от знаменитий росіянин Євген Плющенко, який у рік свого 30–річчя захищав титул чемпіона Європи, провалив свій виступ. Упавши під час виконання акселя в короткій програмі, зірковий ветеран загубив шанс на призові позиції й узагалі відмовився від виконання довільного прокату. Тож Плющенко не класифікований. Місце ж на вершині п’єдесталу розіграли іменитий француз Флоран Амодіо, який був лідером після першого змагального дня, та іспанський унікум Хав’єр Фернандес.

Феноменально виконавши довільну програму, Фернандес став першим піренейцем, який коли–небудь піднімався на континентальний п’єдестал у фігурному катанні. Та ще й на перше місце! «Схо­дження цього фігуриста на вершину чекали вже кілька років. Можливо, для любителів фігурного катання його перемога стала несподіванкою, але не для фахівців», — розповідає Марина Амірханова про блиск 21–річного іспанця на арені «Дом спортова».

Хто перегорів, хто — спіткнувся

Натомість 19–та позиція чемпіонки України Наталі Попової відверто засмутила. Киянка, яка останнім часом живе й тренується в Америці, зробила чималий крок назад після 12–ї сходинки на минулорічному ЧЄ в Шеффілді. «Здається, Наталя просто перегоріла. Вона занадто рано приїхала на змагання й залишила всі емоції ще до початку стартів», — розмірковує про непереконливий виступ Попової пані Амірханова.

А чемпіонкою Європи серед жінок, уже вп’яте в кар’єрі, стала італійка Каролін Костнер.

Водночас критикувати наш танцювальний дует у складі Шивон Хікен–Кенеді та Дмитра Дуня, які через падіння зупинилися на 12–й позиції, Марина Амірханова не стала. «Це випадковість, що партнер спіткнувся», — каже наставниця. Якби не «ляп», то, за словами Марини Олегівни, Шивон та Дмитро могли б фінішувати на кілька сходинок вище. Зауважимо, що на попередньому єврофорумі вони були 15–ми.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи з фігурного катання 2013 р. (21—27 січня, Загреб, Хорватія)

Чоловіки. 1. Хав’єр Фернандес (Іспанія) — 274.87. 2. Флоран Амодіо (Франція) — 250.53. 3. Міхал Бржезіна (Чехія) — 243.52... 15. Яків Годорожа (Україна) — 170.29...

Жінки. 1. Кароліна Костнер (Італія) — 194.71. 2. Аделіна Сотникова (Росія) — 193.99. 3. Єлизавета Туктамишева (Росія) — 188.85... 19. Наталя Попова (Україна) — 128.54...

Пари. 1 Тетяна Волосожар/Максим Траньков (Росія) — 212.45. 2. Олена Савченко/Робін Шолкови (Німеччина) — 205.24. 3. Стефанія Бертон/Ондржей Готарек (Італія) — 187.45... 11. Юлія Лаврентьєва/Юрій Рудик (Україна) — 128.79...

Танці на льоду. 1 Катерина Боброва/Дмитро Соловйов (Росія) — 169.25. 2 Олена Ільїних/Микита Кацалапов (Росія) — 169.14. 3. Анна Каппелліні/Лука Ланотте (Італія) — 165.80... 12. Шивон Хікен–Кенеді/Дмитро Дунь (Україна) — 129.36...