Феєрична «Фурія»

29.01.2013

«Іспанська фієста» проти «данського динаміту» — так організатори гандбольного чемпіонату світу серед чоловіків афішували головний матч турніру. Проте насправді особливої інтриги в матчі за «золото» не було. Скандинавський «порох» виявився сирим, і піренейці практично без бою взяли вдруге у своїй історії планетарне «золото». У рідних стінах у Барселоні за підтримки 16,5 тисячі фанатів господарі декласували своїх опонентів — 35:19.

У жодному з попередніх фіналів на «мундіалях» не фіксували такий величезний відрив. Попередній антирекорд у 1958 році встановили чехословаки, програвши шведам десять м’ячів — 12:22.

Гандболісти Данії настільки були шоковані розгромною поразкою, що їхній «коуч» Ульріх Уїлбек відмовився від післяматчевої прес–конференції. Лише голкіпер Ніклас Лендін зміг вичавити: «Час між 20–ю та 30–ю хвилинами фіналу — це найжахливіший епізод усього турніру». Саме тоді іспанці змогли перевагу в три м’ячі трансформувати на фору «+8».

Як свідчить сайт Європейської федерації гандболу, домашній тріумф збірної Іспанії став лише п’ятим випадком успішного виступу господарів у рідних стінах. Раніше це двічі вдавалося німцям та по разу шведам і французам. «Ми важко працювали останні чотири роки. Я хочу подякувати гравцям за їхню роботу, за мужність, проявлену після драматичної поразки в чвертьфіналі Олімпіади», — сказав наставник «Червоної фурії» Валеро Рівера. Раніше він очолював «Барселону», з якою здобув 71 клубний трофей. І ось у рідному палаці «Сан–Жорді» вперше тріумфував уже зі збірною.

Тріумфатори попереднього ЧС — французи — зійшли з дистанції ще у чвертьфіналі, програвши хорватам, які зрештою стали третьою командою «мундіалю». Прикметно, що за останні 12 місяців збірна Хорватії тричі здобувала «бронзу»: на чемпіонаті Європи–2012, на Лондонській олімпіаді та ось тепер на ЧС–2013.

 

ТАБЛО

Чоловіки. Чемпіонат світу (Іспанія). Півфінали. Іспанія — Словенія — 26:22, Данія — Хорватія — 30:24.

Фінал. Іспанія — Данія — 35:19 (18:10; Канельяс (7) — Сендергор, Мельгор (по 4)).

За 3–тє місце. Словенія — Хорватія — 26:31.