«Студентський» уїк–енд у Львові

29.01.2013
«Студентський» уїк–енд у Львові

В атаці — лідер «Говерли» Кінделл Дайкс. Фото з сайту суперліги.

Не секрет, що в будь–якому ігровому виді спорту кубкові змагання суттєво програють за рейтингом національній першості. Цього року ключові фігури українського баскетболу — «Будівельник», «Донецьк», «Азовмаш» та «Хімік» — взагалі відмовилися виборювати Кубок Суперліги, пославшись на завантаженість календаря. Тим самим гранди дозволили розіграти почесний трофей командам другого ешелону. У підсумку метрова чаша дісталася третій команді чемпіонату — запорізькому «Ферро–ЗНТУ», яка в 2010 році вже брала цю висоту.

«Формат проведення турніру, на жаль, вийшов усіченим, оскільки ряд клубів заявилися на багато фронтів, і це зім’яло календар. Але учасники КС — команди сильні. Цього року в Суперлізі немає ні топ–команд, ні аутсайдерів», — пояснив в. о. директора Суперліги Олег Бичков. Рятуючи від провалу цьогорічний Кубок, в Суперлізі навіть відмовилися від збирання прописаних у регламенті вступних внесків, які, за словами Бичкова, зовсім і не маленькі. «Думаю, на наступних зборах засновників ми затвердимо пункт, згідно з яким переможець цього сезону буде автоматично допущений до участі в наступному без оплати вступного внеску», — пообіцяв в. о. директора Суперліги.

Хай там як, а минулого уїк–енду у Львові Кубок розіграли чотири команди, котрі за підсумками двох кіл чемпіонату опинилися у верхній частині турнірної таблиці — «Ферро», івано–франківська «Говерла», львівська «Галичина» та «Миколаїв».

Хоч наставник команди–господарки Желько Лукаїч і говорив, що в Кубку немає фаворита і кожна команда має по 25% шансів на перемогу, проте запорізькому «Ферро», який в чемпіонаті грає порівняно найкраще, було не надто складно довести свою зверхність. Спочатку — у півфіналі — підопічні Кирила Большакова легко розібралися з «Миколаєвом», котрого перед тим тричі обіграли в чемпіонаті. А у вирішальному матчі «студенти ЗНТУ» без надзусиль переграли «Говерлу» — шосту команду поточного рейтингу. «Сьогодні ми зіграли мобільно, були єдиною командою. І це допомогло нам виграти», — сказав захисник переможців Олександр Рибалко, який отримав від організаторів титул МVP, тобто найціннішого гравця фіналу.

Саме снайперський хист «далекобійної артилерії» на чолі з Рибалком та вдала гра під щитами визначили тріумф запоріжців. «Абсолютно закономірний результат: 13 пропущених триочкових, лише 19 виграних підборів, неподобство в захисті. Так не те що в Кубку — в чемпіонаті грати не можна!» — бідкався наставник «Говерли» Євген Мурзін.

За словами наставника франківців, його вихованці абсолютно не впоралися з Ренді Калпеппером, котрий показав найвищу результативність на цьому турнірі, а на минулорічному — в Южному — був MVP. Найкращий бомбардир цьогорічної Суперліги «Говерлі» закинув 27 очок, а «Миколаєву» — у півфіналі — 28. Цей американський захисник після від’їзду до Туреччини Стівена Буртта став лідером «Ферро». Здається, що він, як і Буртт, прийме українське громадянство та замінить свого попередника й у збірній України.

 

СКАНДАЛ

Інформація про те, що в Харцизьку Донецької області чинився тиск на баскетбольних суддів, має під собою реальні підстави. Про це повідомив глава суддівського комітету ФБУ Володимир Драбіковський.

Минулого четверга першоліговий БК «Харцизьк» поступився двома очками «Авантаж–Політехніку» з Харкова, й арбітрів Амбросова, Біду та Широбокова вивезли за місто, де їм погрожували. Директорат Федерації баскетболу почав розгляд цього питання.

 

ТАБЛО

Кубок суперліги (Львів). «Фінал чотирьох». Півфінали. «Ферро–ЗНТУ» — «Миколаїв» — 80:70 (Калпеппер (28), Гуїн (18) — Мейо (13)), «Галичина» — «Говерла» — 66:81 (Вукосавлевич (16) — Дайкс (18)).

Фінал. «Ферро–ЗНТУ» — «Говерла» — 87:69 (23:26, 24:15, 24:15, 16:13; Калпеппер (27), Рибалко (16) — Дайкс (22), Пірсон (20)).