Українка — попереду Японії всієї!

29.01.2013
Українка — попереду Японії всієї!

Тетяна Гамера–Шмирко на фініші драматичної дистанції. Фото з сайту змагань.

29–річна Тетяна Гамера–Шмирко з Тернопільщини підтвердила статус нової зірки української легкої атлетики. Позавчора вона виграла престижний марафон (дистанція 42 км 195м) ІААФ в Осаці (Японія).

Нагадаємо, Тетяна гучно заявила про себе рівно рік тому, коли на традиційному марафоні в Осаці посіла друге місце, встановивши рекорд України — 2 год. 24 хв. 46 сек. Гамера–Шмирко — колишня «спеціалістка» по дистанції 1,5 км — марафони бігає нечасто (офіційно — двічі на рік), але якщо вже пробіжить, то серед лідерів. Так, нагадаємо, на Олімпіаді в Лондоні Та­ня показала п’ятий час. Тоді багатьох уболівальників та фахівців вразило прискорення українки на останніх кілометрах — Гамері забракло лише трохи дистанції, щоб увірватися в призову трійку. І ось тепер — тріумф в Осаці.

Ще на 41–му кілометрі наша співвітчизниця бігла другою, відстаючи від японки Каяко Фукусі. Але Тетянин фінішний спурт залишив господарку далеко позаду — Фукусі зрештою відстала на 23 секунди.

«Я й не думала, що можу наздо­гнати лідерку. Але спромоглася знайти в собі сили і збільшити темп на останніх двох кілометрах», — розповіла журналістам худорлява уродженка Кременця.

Час Гамери–Швирко — 2 год. 23 хв. 58 сек. Це майже на хвилину краще, ніж її торішній результат в Осаці. І на 34 секунди швидше, ніж національний рекорд, встановлений Танею в олімпійському Лондоні в серпні минулого року (2:24.32).

Третьою в Осаці–2013 стала ще одна японка Юко Ватанабе (2:25.56).