НОВИНИ ПЛЮС

25.01.2013

Сварка українських депутатів у ПАРЄ

Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд, з яким мала зустріч донька ув’язненої екс–Прем’єрки Євгенія Тимошенко, сказав, що сподівається порадитися з іншими колегами з міжнародних структур і, можливо, на наступній сесії Тимошенко–старшу буде визнано політв’язнем на рівні РЄ.

А позавчора на засіданні ПАРЄ у Страсбурзі було порушено питання про політв’язнів в Азербайджані. «Наші опозиціонери всі як один виступили за те, щоб підтримати [цю] доповідь по політичних в’язнях і екстраполювати її на інші країни, в тому числі й на Україну», — передає слова глави української делегації в ПАРЄ Івана Попеску прес–служба Партії регіонів. «Депутати від опозиції з нашої делегації намагалися внести свої правки в резолюцію. Вони приводили як приклад те, що нібито колишні високопоставлені українські чиновники, які відбувають покарання, були засуджені не за конкретні факти перевищення своїх повноважень, а з політичних мотивів. Але жодна поправка, запропонована нашими опозиціонерами до цієї резолюції, не пройшла», — заявила «регіоналка» Лариса Мельничук.

У відповідь Володимир Ар’єв — член делегації за квотою ВО «Батьківщина» — через «Фейсбук» закликав не піддаватися на брехню й маніпуляції Партії регіонів. Адже «обидва питання, що розглядалися, стосувалися Азербайджану, в обох є згадка про політичних в’язнів. Різниця лише в тому що ПАРЄ надала перевагу резолюції Моніторингового комітету ПАРЄ, яка чітко вказує на наявність політв’язнів в Азербайджані. Другий проект резолюції був від депутата Бундестагу. Його не підтримали. Тому ніякої відмови не було — «регіонали» тут програли все і намагаються зробити хороше обличчя при поганій грі», — пояснив Ар’єв.

У підтриманій доповіді Моніторингового комітету ПАРЄ, зокрема, закликає Азербайджан переглянути справи правозахисників, активістів і журналістів та вжити всіх заходів для звільнення тих із них, чиє ув’язнення має сумнівні законні підстави.

Власенка знову не пустили за кордон

Українські прикордонники не випустили БЮТівця Сергія Власенка до Страсбурга на сесію ПАРЄ. Мотивуванням відмови була судова заборона на підставі рішення Печерського райсуду з приводу тимчасового обмеження у виїзді з України, що стосується конфлікту нардепа–опозиціонера з колишньою дружиною Наталією Окунською.

Скільки заробляє Азаров

Зарплата Прем’єр–міністра Миколи Азарова становить 33 980 гривень на місяць. Про це пише журнал «Фокус» із посиланням на відповідь секретаріату Кабміну на відповідний запит.

Як повідомило джерело видання в Департаменті заробітної плати й умов праці Мінсоцполітики, посадовий оклад Азарова становить 6 640 гривень, решта суми — надбавки.