Тріумф на межі можливостей

25.01.2013
Тріумф на межі можливостей

«Локомотив» пробився до півфіналу єврокубка завдяки грі на максимумі. Фото з сайту ВК «Локомотив».

Кілька років тому наставник харківського «Локомотива» Юрій Філіпов сказав, що для його команди головним орієнтиром є «фінал чотирьох» єврокубка. Щоб поліпшити свій ігровий рівень, «залізничники» навіть заявилися у відкритий чемпіонат Росії. У дебютному сезоні в російській лізі харків’яни дійшли лише до чвертьфіналу континентального турніру — це був Кубок виклику 2011/12, тоді за крок до півфіналів українці поступилися польській «Політехніці». І ось тепер — Харків у «фіналі чотирьох», причому в Кубку Європейської конфедерації волейболу, який цінується вище.

Для цього «Локо» знадобився додатковий досвід і підсилення легіонерами. З новими силами чемпіон України без жодної поразки пройшов попередні раунди Кубка ЄКВ — другого за рангом клубного турніру Старого світу — і дістався так званого «челендж–раунду», куди вилітає невдаха Ліги чемпіонів. Для харків’ян таким суперником став французький «Тур».

Перша, гостьова, зустріч із «делегатом» чемпіонської ліги для команди Філіпова закінчилася «сухою» поразкою — 0:3. Здавалося б, попереду в «Локомотива» — тупик. Але є новий регламент єврокубків, за яким, навіть якщо реванш у повторній зустрічі буде з рахунком 3:2, має гратися «золотий» сет. Тож харківські волейболісти позавчора вийшли на майданчик домашньої арени імені Георгія Кирпи з максимальним налаштуванням на боротьбу й за підтримки фанів перемогли — спершу 3:1, а в «золотій» партії — 15:6. Французи в нокауті!

«Команда зіграла на максимумі можливостей, проявила волю до перемоги, — сказав після матчу наставник «Локомотива». — Вважається, що колектив, який «спускається» з Ліги чемпіонів, вищий за класом. Але це треба доводити на майданчику. У Франції ми поступилися, а вдома — взяли реванш».

За словами Юрія Філіпова, «залізничники» вже близько десяти років не виходили до півфіналу єврокубків, а до четвірки найкращих команд Кубка ЄКВ взагалі пробилися вперше.

У наступному раунді на українського чемпіона чекає зустріч із турецьким «Халкбанком». Клуб, що представляє Анкару, на попередньому етапі обіграв бельгійський «Кнак» — двічі по 3:0. Перший матч суперники зіграють у столиці Туреччини.

 

ТАБЛО

Кубок ЄКВ. Чоловіки. «Челендж–раунд». «Локомотив» (Х, Україна) — «Тур» (Франція) — 3:1 (25:18, 25:16, 17:25, 30:28; «золотий» сет — 15:6.)