«Техумови» для Загреба

25.01.2013
«Техумови» для Загреба

Елемент короткої програми танцювальної пари Шивон Хікен–Кенеді/Дмитро Дунь. Фото Рейтер.

Цьогорічний єврофорум фігуристів, який позавчора стартував у Загребі, проходить за новим регламентом. Якщо раніше для участі в основній сітці змагань на ЧЄ спортсмени з низьким рейтингом проходили кваліфікацію, то починаючи з 2013 року попередній етап відбору скасували — його замінили своєрідною сертифікацією, котру фігурист має пройти на ліцензійних турнірах. Тепер для участі в першостях Європи й світу слід виконати необхідний технічний мінімум.

На відміну від «мундіалю», «техумови» чемпіонату Європи відчутно скромніші. Відтак Україна змогла виставити в кожному з чотирьох видів програми по одній «бойовій» одиниці.

Після дворічної перерви — уперше після того, як припинив існування дует Морозов/Волосожар, наша країна має представників серед спортивних пар. Нарешті до дорослих змагань «дозріла» юніорська пара Юлія Лаврентьєва/Юрій Рудик. Власне, вони єдині в Україні, хто має перепустку у «вищий» світ, тому поїхали на ЧЄ, навіть не вигравши чемпіонат України. Нагадаємо, що завершити внутрішні змагання київський дует не зміг через травму партнера, хоч і йшов на першому місці.

До головного старту сезону (а виступити на ЧС вчорашнім юніорам, напевно, не дозволить низький технічний рівень) Юрко встиг відновитися та разом із Юлією у короткій програмі набрав 11–ту суму балів. Боротьбу за «золото» тут ведуть дві пари з колишніми українками у складі. Перед довільним виступом першими йдуть Максим Траньков і Тетяна Волосожар із Росії, на три пункти відстають від них Роберт Шолкови та Олена Савченко з Німеччини.

У змаганнях танцювальних пар досвідчена натуралізована американка Шивон Хікен–Кенеді, яка раніше виступала з Олександром Шакаловим, катається з молодим Дмитром Дунем. Після короткої програми наш дует перебував на 11–й позиції. А лідирували росіяни Катерина Боброва/Дмитро Соловйов.

У змаганнях одиночників, які вчора ввечері тільки розпочали боротьбу, Україну представляють національні чемпіони — Наталя Попова та абсолютний дебютант ЧЄ Яків Годорожа.