Французькі делікатеси

24.01.2013

Добра традиція привозити до України «шматочок Франції» працює восьмий рік поспіль. Вечори франкомовного кіно у своїй програмі здебільшого мають стрічки, що вже підкорили прокат у себе на батьківщині та фестивальні майданчики у Європі.

Відкриватиме нинішній фестиваль у Києві ретро–комедія «Любов на кінчиках пальців» — історія провінційної француженки, що в середині ХХ ст. підкорила світ за допомогою друкарської машинки. Режисер стрічки — дебютант у повному метрі, але зміг залучити до зйомок зіркову команду оскароносного фільму «Артист» — оператора Гійома Шиффмана та виконавицю головної ролі Береніс Бежо. У програмі фестивалю з’явиться ще одна зірка «Артиста» — володар Оскара Жан Дюжарден. В українських кінотеатрах відбудеться прем’єра чорної комедії «Шурхіт кубиків льоду», де Дюжарден зіграв письменника, який полюбляє зазирнути в чарку, а відтак бачить галюцинації. Зняв стрічку відомий письменник та режисер Бертран Бліє, володар «Оскара» за фільм «Приготуйте носові хустинки» (1977 р.). «Шурхіт кубиків льоду» відзначили на Венеціанському кінофестивалі нагородою Європейської асоціації кінокритиків.

У незвичайному амплуа жалюгідного психопата виступить драматичний Ерік Ельмонсіно — зірка біографічної драми про Сержа Гензбура. Комедійна драма «Психи» розповість про відчайдушні намагання Франсуа повернути кохану після перебування у психіатричній лікарні. Учасник цьогорічної каннської програми — комедія в стилі панк «Велика вечірка» — розповість історію примирення двох братів — підстаркуватого панка Нота і трудоголіка Жана–П’єра.

Завершуватиме програму драматична історія непростих стосунків у сім’ї, побачена дітьми, під назвою «Рай чудовиськ». Деспотичний батько після розлучення з дружиною намагається відновити любов дітей, натомість вони мають свій напрочуд жорсткий погляд на події, що відбуваються.

Після старту 24 січня в Києві та Одесі, «Вечори французького кіно» відвідають низку міст України, зокрема Дніпропетровськ, Харків, Львів, Донецьк, Вінницю, Чернівці та Запоріжжя. Фільми демонструватимуть із субтитрами мовою оригіналу.