Незібрана Рада

23.01.2013
Незібрана Рада

Порожня зала ВР. До 30 січня?

Учора вранці народні депутати таки отримали підписні листи від апарату ВР і почали збирати підписи для проведення позачергової сесії, яку ще з 18 січня ініціює «УДАР». Позачергова сесія має стати яскравою демонстрацією моральної позиції трьох противладних фракцій. Головні питання — формування тимчасових слідчих комісій з розслідування порушень Конституції при ув’язненні Луценка і Тимошенко; політична відповідальність голів СБУ та МВС та участь правоохоронних органів у політичних переслідуваннях; відставка Генпрокурора Віктора Пшонки. «Сьогодні весь правоохоронний блок став машиною з політичних знущань і переслідувань. І першою під цей коток потрапила Юлія Тимошенко», — каже Арсеній Яценюк.

Для того щоб зібрати позачергове засідання Ради, необхідно 150 голосів, і вони в опозиції є. А от чи збереться у сесійній залі 226 депутатів для включення до порядку ден­ного питання про політичні переслідування?

Партія регіонів заявляє про готовність до відкритої парламентської дискусії, в ефірі одного з загальнонаціональних каналів нардеп Володимир Олійник висловив навіть бажання допомогти опозиції у зборі підписів. «Ми зацікавлені у встановленні істини в багатьох питаннях, пов’язаних із Тимошенко, — сказав він. — Який справжній стан її здоров’я і чи немає тут маніпуляцій? У чому справжня причина тривалих відмов Тимошенко брати участь у судових засіданнях? Чи мають підстави її численні протести? Які умови її утримання в медичному закладі і чи дійсно вони гірші, ніж в інших пацієнтів? І, врешті–решт, яке відношення має Тимошенко до вбивства Щербаня?» Проте провладна більшість та керівництво Верховної Ради все роблять так, щоб ці питання пролунали пізніше — не зараз, а через тиждень.

Тому й дотримуються «букви закону» в країні, де завдяки владі панує беззаконня. Спершу не видавали підписні листи, тепер наполягають на тому, що, згідно із законодавством, Голова Верховної Ради, отримавши підписні листи депутатів, має тиждень для ухвалення рішення: п’ять днів на перевірку підписів і мінімум три дні для повідомлення нардепів про проведення позачергової сесії. Ці формальні відмовки легко піддаються критиці, ну невже не вистачить Рибаку якихось п’яти годин, а не п’яти днів, щоб перевірити підписи? І невже апарат ВР не зможе сповістити всіх за півдня, а не за три? Завдяки регламентним іграм «регіоналів» «питання Тимошенко» відтерміновується аж до 29 січня.

Проте у «Свободі» нагадують, що 29 січня — День пам’яті героїв Крут, причому 95–та річниця, тож «депутати від опозиції мають влаштувати відповідну акцію». В підсумку позачергова сесія зможе зібратися хіба що 30 січня.

Анна ДАНИЛЕНКО,
Ганна ЛОБОДА