Амбіційний «Єлисаветград»

23.01.2013
Амбіційний «Єлисаветград»

Претендентки на медалі ЧУ з Кіровограда (в темному) сенсаційно програли аутсайдеру. Фото з сайту ФБУ.

На відміну від чоловічої баскетбольної Суперліги, окремі представники якої останнім часом демонструють вельми пристойну гру в єврокубкових турнірах, жіноча «елітна» першість України має значно нижчий статус. Пік свого розвитку цей чемпіонат давно пройшов і навіть, здається, падаючи вниз, досяг свого дна. Упродовж кількох років, починаючи з 2008–го, вітчизняний жіночий баскетбол переживав організаційну кризу — клуби спочатку розходилися під різними управлінськими прапорами, потім об’єднувалися під егідою однієї структури — Української професіональної баскетбольної ліги. Однак, починаючи з сезону 2011/2012 років, ця структура відмовилася від проведення жіночого чемпіонату, і тепер представниці слабкої статі визначають найсильніших під егідою ФБУ.

Власне, ситуація в жіночому баскетболі дуже нагадує справи в національному гандболi. Колись представниці обох видів спорту були у числi світових лідерів: наші гандболістки в 2004 році виграли олімпійську «бронзу», тоді як українські баскетболістки були четвертими на Іграх в Атланті (1996). Однак нині й ті, й інші на міжнародній арені пасуть задніх, як клубнi команди, так і збірна. Більше того, жодна з українських жіночих команд не грає в єврокубках.

«Клуби намагаються економити гроші, — пояснюють «УМ» у Федерації баскетболу України. — І тому наразі концентруються лише на внутрішніх змаганнях».

Водночас і для таких цілей коштів вистачає не всім. Кілька тижнів тому представники срібного призера попередньої першості — «Регіни Баскет», клубу з міста Бар, що на Вінниччині, повідомили ФБУ про неможливість подальшої участі в чемпіонаті через повне безгрошів’я. Вирішувати ситуацію «на особистих контактах» довелося Олександру Волкову. Президент федерації знайшов спільну мову з приватними інвесторами, які погодилися «довести» команду до кінця чемпіонату.

Шість команд, шість кіл — такий формат нинішньої першості у найсильнішій лізі України, першу скрипку в якій грає київське «Динамо». Підопічні Володимира Рижова–молодшого, який підхопив естафету у свого батька, у цьому році захищають чемпіонський титул від зазіхань дебютанта «вишки» — кіровоградського «Єлисавет–Баскета». «У команди з Кіровограда великі амбіції. Вони мають потужного спонсора й підтримку місцевої влади», — сказали «УМ» у прес–службі ФБУ. Власне хороше фінансування дозволило «єлисаветівкам» підписати гравців національної збірної — Олену Жержунову та Аліну Якупову, з якими команда на рівних змагається з чинним чемпіоном. У свою чергу утримувати пальму першості динамівкам допомагають три американки. А беззаперечним лідером є 26–річна Хуаніта Вард, яка в середньому за гру набирає 28,5 очка.

Третім претендентом на «золото» є ще одна столична команда «ТІМ–СКУФ» на чолі з граючим головним тренером Інною Кочубей. Навколо 30–річної баскетболістки зібрано юніорок, на основі яких формується збірна України віком до 18 років. Щоправда, такий юний вік не заважає «скуфівкам» бути серед лідерів чемпіонату та ще й водночас з чемпіонатом країни виступати в Балтійській лізі. Як з’ясувала «УМ», таким чином наші збірниці готуються до чемпіонату Європи U–18.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Вища ліга. Жінки. «Франківськ» (Івано–Франківськ) — «Єлисавет–Баскет» (Кіровоград) — 70:108, 80:72; «Регіна–Баскет» (Бар, Вінницька обл.) — «ТІМ–СКУФ» (Київ) — 65:81, 55:69; «Динамо» (Київ) — ІНТЕРХІМ (Одеса) — 78:69, 96:77.

Турнірне становище: «Динамо» — 24 очка (10 виграшів/4 поразки), «Єлисавет–Баскет» — 22 (8/6), «ТІМ–СКУФ» — 20 (8/4), «Регіна–Баскет» — 17 (6/5), ІНТЕРХІМ — 16 (4/8), «Франківськ» — 12 (1/10).