У гонитві за рейтингом

23.01.2013
У гонитві за рейтингом

Молоді українські футболісти без втрат пройшли груповий раунд «Кубка Співдружності». Фото з офіційного сайту турніру.

Починаючи з минулого року, «Кубок Співдружності» перестав бути клубним турніром. Вдруге поспіль у Санкт–Петербурзі, куди в 2011–му з Москви перебазувалися змагання, збираються 12 молодіжних збірних. Цього разу всі вони представляють пострадянські країни, тоді як минулого року одним з учасників Кубка була збірна Ірану. Натомість три закавказькі збірні — Грузії, Азербайджану та Вірменії — й далi ігнорують турнір.

Водночас представники вітчизняного футболу — постійні гості «Кубка Співдружності» й зазвичай входять до кола фаворитів. Нагадаємо, що в «клубну еру» київські динамівці перемагали тут чотири рази. Щоправда, беззаперечний лідер за кількістю тріумфів — росіяни. На 20 проведених турнірах вони здобули дев’ять звитяг: вісім разів вигравали клуби, а минулого року перемогу відсвяткувала «молодіжка» господарiв. Натомість «синьо–жовта» збірна дебютний для себе турнір завершила на третьому місці. У матчі за «бронзу» команда Павла Яковенка розгромила латвійців.

Цього року українська молодь виступає в Санкт–Петербурзі під керівництвом нового наставника — Сергія Ковальця, для якого «Кубок Співдружності незалежних держав і країн Балтії» — така його повна назва — це перша спроба на відповідальному посту. «Турнір мені подобається, тут мене все влаштовує. До того ж це чудова нагода переглянути всіх кандидатів до збірної. 10 чоловік «основи» зараз перебувають на зборах зі своїми клубами, тому ми граємо напіврезервним складом», — такими виглядали стартові умови роботи Ковальця на «Кубку Співдружності».

Хай там як, а українська «молодіжка» дуже легко пройшла груповий етап. Уже після двох поєдинків підопічні Ковальця забронювали собі не тільки місце в «плей–оф», а й стали достроковими переможцями свого квартету. Спочатку наші співвітчизники, як відзначив тренер, «з палаючими очима» розгромили литовців (3:0). А згодом, зігравши «в організований і надійний футбол» проти команди Молдови (2:0), стали недосяжними для конкурентів у групі.

Щоправда, аби отримати відносно легшого опонента в чвертьфіналі, пари в «плей–оф», згідно з регламентом, формувалися за рейтинговим принципом: підопічні Ковальця мусили грати на перемогу й у заключному матчі групового раунду. Збірна Туркменістану, як–то кажуть, потрапила під гарячу ногу й пропустила аж п’ять «сухих» м’ячів.

Відтак максимальна кількість очок, здобутих у групі, й, що головне, найкраща різниця м’ячів (10–0), зробила українців першим номером посіву в раунді «плей–оф» і послала їм у суперники по чвертьфіналу молдован — восьму команду рейтингу, яка потрапила до «плей–оф», як одна з двох «кращих» команд, що посіла в групі третє місце.

 

ПЛАНИ
Міцна вертикаль

Церемонію відкриття «Кубка Співдружності» відвідав президент ФІФА Зеп Блаттер. Вiн розкритикував ідею створення чемпіонату СНД: «ФІФА абсолютно не зацікавлена в цьому проекті. Ми маємо пірамідну організацію, в якій клуби грають важливу роль. Клубні змагання проходять у рамках і під контролем національних асоціацій і в межах країни та кордонів своєї асоціації. Це фундаментальний принцип. Відтак чемпіонат СНД може зруйнувати вертикаль ФІФА і завдати величезної шкоди солідарності всередині нашої сім’ї. Я хочу порадити Ніколаю Толстих (президенту РФС) бути прихильником свого чемпіонату і забути про всі решту ліг», — сказав Блаттер.

 

ТАБЛО

«Кубок Співдружності» (Санкт–Петербург, турнір молодіжних збірних U–21).

Група А. Білорусь — Латвія — 3:0, Естонія — Таджикистан — 0:1, Естонія — Білорусь — 1:2, Таджикистан — Латвія — 1:0, Білорусь — Таджикистан — 5:2, Латвія — Естонія — 1:0,

Підсумкове становище: Білорусь — 9, Таджикистан — 6, Латвія — 3, Естонія — 0.

Група В. Росія — Узбекистан — 2:2, Киргизія — Казахстан — 1:3, Узбекистан — Казахстан — 1:0, Киргизія — Росія — 0:0, Киргизія — Узбекистан — 2:2, Росія — Казахстан — 7:3.

Підсумкове становище: Росія, Узбекистан — 5, Казахстан — 3, Киргизія — 2.

Група С. Україна — Литва — 3:0, Молдова — Туркменістан — 2:1, Молдова — Україна — 0:2, Туркменістан — Литва — 0:0, Україна — Туркменістан — 5:0 (Іванко, 20, 30; Філіпов, 44; Яковенко, 52, 83), Литва — Молдова — 2:0.

Підсумкове становище: Україна — 9, Литва — 4, Молдова — 3, Туркменістан — 1.

Чвертьфінальні пари: Україна — Молдова, Білорусь — Казахстан, Росія — Узбекистан, Таджикистан — Литва.