Із кілером Юлю познайомив Павло

22.01.2013
Із кілером Юлю познайомив Павло

Юлії Тимошенко зачитують повідомлення про підозру у замовленні вбивства Щербаня.

Минула п’ятниця стала для засудженої Юлії Тимошенко, яка вже два тижні протестує в кімнаті для зустрічей із захисниками лікарні «Укрзалізниці», вельми стресовою. Ще зранку з кімнати, де перебуває Ледi Ю, тюремний спецназ силоміць викинув трьох недоторканних жінок–нардепів — Олександру Кужель, Тетяну Слюз та Людмилу Денисову (які напередодні приєдналися до акції громадянської непокори своєї лідерки). Згодом розхвильовану пацієнтку лікарі накачали заспокійливими препаратами так, що вона спочатку не впізнавала власних захисників. А вже під вечір пані Тимошенко «порадував» начальник Качанівської жіночої колонії Ігор Колпащиков, який особисто зачитав їй передане слідчими Генпрокуратури повідомлення про підозру у справі про вбивство депутата Євгена Щербаня. На Різницькій переконують, що доказів того, що саме Павло Лазаренко і Юлія Тимошенко в середині 90–х оплачували вбивство Щербаня банді Кушніра, достатньо. Опозиціонери з «Батьківщини» та рідні й близькі Юлії Володимирівни називають ці закиди «божевіллям влади».

У будь–якому випадку остання крапка за судами — як українськими, так і європейським, у Страсбурзі. Утiм уже зараз на політичних перспективах Ледi Ю під час найближчих президентських виборів–2015 можна ставити крапку. Із темпами проходження апеляцій–касацій в Україні, які продемонструвала «газова справа» засудженої до семи років «колючки» Тимошенко, можна припустити, що наступні справи проти опонентки Януковича просто не встигнуть потрапити до Страсбурга у передвиборчий період.

 

Жіночий батальйон не впорався

Тепер стає зрозуміло, що депутатки Олександра Кужель, Тетяна Слюз та Людмила Денисова не випадково приєдналися до акції громадянської непокори Юлії Тимошенко саме у ці святкові дні. З власних джерел у середовищі опозиції «УМ» стало відомо, що в партії «Батьківщина» знали про плани ГПУ змінити статус хворої Тимошенко у справі Щербаня: зі свідка на підозрювану, з усіма процесуальними наслідками для екс–Прем’єрки.

Це знала і розуміла і сама Ледi Ю, тож не випадково оголосила акцію громадянської непокори одразу після Різдва. Тоді більшість експертів припускала, що зроблено це було для того, щоб укотре уникнути участі в судовому розгляді справи щодо «ЄЕСУ». Але тепер зрозуміло: громадянська непокора Тимошенко мала «вбити двох зайців», тобто не допустити вручення їй повідомлення про підозру, або максимально затягнути її. Саме для цієї мети на підкріплення до Тимошенко й прибуло «жіноче депутатське тріо».

Цю версію не спростовують, хоча й не підтверджують і наші джерела на Різницькій. Відтак зрозуміло, що для слідства присутність Кужель і компанії поруч із Тимошенко стала проблемою, адже ці активні депутатки не дали б і рота відкрити слідчим при спробі зачитати повідомлення про підозру, ще й користувалися б своєю недоторканністю. Саме тому влада пішла на непотрібний крок, який може стати прецедентом і для інших депутатів, у тому числі й iз провладної більшості. О шостій ранку жінкам–депутаткам влаштували маски–шоу: зачитавши рішення Дзержинського райсуду Харкова про «видалення Кужель, Денисової, Слюз iз відокремленого охоронюваного блоку дев’ятого поверху», невідомі у чорних балаклавах на головах просто винесли їх на вулицю! Згодом пані Слюз заявила, що в неї через ці події підвищився тиск, і навіть продемонструвала два синці.

З одного боку, торкатися недоторканних спецназівці не мали права, з іншого — завдяки маскам, навряд чи хтось зможе довести, які саме хлопці — по шестеро на кожну депутатку — несли їх за руки за ноги. Що й казати, якщо навіть Генпрокурор Віктор Пшонка не побачив у цьому порушення недоторканності депутатів, мовляв, усе законно і за рішенням суду. Тож фракція «Батьківщини» вимагає зустрічі з Президентом Януковичем.

Коли підозри не уникнути

Отже, у п’ятницю перепон для зміни статусу Тимошенко у справі Щербаня у слідства нібито вже не було. Утiм, прийшовши до лікарні, слідчі ГПУ та СБУ неочікувано зустрілися там із захисниками Ледi Ю — нардепами Сергієм Власенком та Андрієм Кожем’якіним, які спішно прибули на зміну викинутим на вулицю колегам–жінкам. Провести слідчі дії тоді не дав головлікар ЦКБ№5 Михайло Афанасьєв, оскільки, за його словами, на той момент Тимошенко перебувала під дією заспокійливого і не могла адекватно сприймати реальність. Депутат Власенко додає: «Я думав, що вона померла, вона дві хвилини не впізнавала мене й не реагувала на мене». Те саме згодом підтвердив і захисник Кожем’якін.

«Сонливість» Тимошенко зі­грала їй на руку в одній зі справ: у п’ятницю під вечір Київський райсуд Харкова знову переніс засідання у справі «ЄЕСУ» на 12 лютого. Щоправда, постраждали депутати, адже група невідомих уже традиційно на вулиці облила зеленкою кількох із них. Найбільше перепало нардепу Арсену Авакову.

А ще за годину, коли Юлія Володимирівна відійшла від дії лікарських препаратів і пила чай, до неї завітав начальник Качанівської колонії Ігор Колпащиков і вручив повідомлення про підозру у справі про вбивство Євгена Щербаня. Цей момент зафіксовано на відео від 18 січня, яке Генпрокуратура виклала на власному сайті. На ньому Юлія Тимошенко не відмовляється підписувати повідомлення, але цікавиться, чому ця процедура відбувається за відсутності її захисників.

У Генпрокуратурі згодом пояснили, що присутність захисту, згідно з новим КПК, не є обов’язковою, адже тільки після вручення такого документа підозрюваний має право на залучення адвокатів до справи. Тож у подальшому усі слідчі дії обіцяють проводити у присутності адвокатів. До того ж і Андрій Кожем’якін, і Сергій Власенко відмовлялися отримувати це повідомлення у п’ятницю. Захисник Власенко, навпаки, наголошує на тому, що це повідомлення його клієнтці мав вручати не начальник колонії, а слідчий.

До речі, відеоролик позавчора був продемонстрований представникам іноземних дипломатичних представництв (20 країн Європи, США та Канада) під час їхньої зустрічі з Генпрокурором Віктором Пшонкою, міністром охорони здоров’я Раїсою Богатирьовою й головою Державної пенітенціарної служби Олександром Лісіцковим.

Відповідаючи на запитання дипломатів, міністр Богатирьова зазначила, що пацієнтка Тимошенко за станом здоров’я може брати участь у слідчих діях. А Генпрокурор Пшонка повідомив, що Юлію Тимошенко підозрюють «у вчиненні організації розтрат чужого майна, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах» (справа «ЄЕСУ»), а також «у тому, що будучи у 1996 році президентом ЕЄСУ спільно та за поперед­ньою змовою з колишнім першим віце–прем’єр–міністром Павлом Лазаренком, із корисливих мотивів замовила та організувала вбивство народного депутата Євгена Щербаня». На його думку, всі ці справи можна було завершити в часи Кучми, але тоді не було політичної волі.

Генпрокурор зазначив, що під час вручення повідомлення про підозру засудженій Тимошенко не було порушено жодного її права, у тому числі й права на захист. За його словами, дана кримінальна справа буде передана до суду лише після проведення всіх процесуальних дій, згідно з вимогами закону. «Тут немає жодного політичного підтексту, є лише матеріали слідства та доводи захисту, після вивчення яких суд і прийме відповідне рішення у справі», — підкреслив керманич Різницької.

Щербаня замовили на зустрічі з бандитами в Києві

Ще раніше, під час вечірньої прес–конференції у п’ятницю, одразу після зміни статусу Тимошенко у справі Щербаня, Віктор Пшонка уточнив, що екс–Прем’єра може бути засу­джено до довічного ув’язнення. Генпрокурор уточнив, що мотивами вбивства Щербаня у листопаді 1996 року в Донецьку були корисливі інтереси. За його словами, Тимошенко може вимагати суду присяжних у ході розгляду цієї справи, слухання в якій будуть відкритими для громадськості. А от матеріали про причетність Лазаренка до вбивства Щербаня виведені в окреме кримінальне провадження, адже він поки що лишається недосяжним для українських правоохоронців.

«Зібрані матеріали досудового слідства, які свідчать про те, що Тимошенко дійсно замовила дане вбивство разом з Лазаренком, — каже Генпрокурор. — У матеріалах справи є інформація про те, як Лазаренко і Тимошенко зустрічалися з керівниками організованого злочинного угруповання. І Лазаренко, і Тимошенко здійснювали перерахування коштів. Перше — 500 тисяч доларів особисто з бандою розрахувався Лазаренко. А потім 2,3 мільйона доларів було перераховано, і це перерахування організувала Тимошенко». Нагадаємо, що раніше перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін стверджував, що Тимошенко була знайома з керівниками угруповання банди Кушніра, яка була на службі у Павла Лазаренка. «Ця банда виконувала його доручення і замовлення в інтересах Юлії Тимошенко», — казав пан Кузьмін.

За даними джерел «УМ» у правоохоронних органах, саме Павло Лазаренко познайомив Юлію Тимошенко із Кушніром та іншими керманичами банди. Під час свідчень в американському суді (які наразі офіційно не передані українській стороні) Лазаренко підтвердив це. Звісно, всі ці дані слідству ще належить довести в суді. Наскільки переконливими будуть докази Генпрокуратури, побачимо невдовзі.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На позачерговій сесії Верховної Ради 29 січня опозиція вимагатиме створення ТСК щодо арешту Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, відповідальності голів СБУ й МВС та відставки Генпрокурора. Відповідного листа голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк направив спікеру ВР учора. У документі сказано, що депутати хочуть заслухати інформацію Генпрокурора Віктора Пшонки, міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та голови СБУ Олександра Якименка, зокрема щодо порушення працівниками правоохоронних органів конституційних прав та визначених законом гарантій діяльності народних депутатів, яке відбулося під час відвідування депутатами ув’язненої Юлії Тимошенко у харківській лікарні 18 січня. Порядок денний, запропонований «Батьківщиною», підтримує і партія «УДАР».

Партія регіонів готова допомогти опозиції зібрати голоси для проведення позачергової сесії ВР «з питання Тимошенко». За словами «регіонала» Володимира Олійника, засідання ВР має дати відповіді на такі питання: «Який справжній стан здоров’я Тимошенко і у чому справжня причина її тривалих відмов брати участь у судових засіданнях? Чи мають підстави її численні протести? Які умови її утримання в медичному закладі і чи дійсно вони гірші, ніж у інших пацієнтів? І, врешті–решт, яке відношення має Тимошенко до вбивства Щербаня?».

На думку пана Олійника, Юлія Тимошенко повинна бути зацікавлена в розгляді справи у суді. «Генпрокуратура зробила свою справу: провела досудове розслідування, заявила про те, що є ознаки причетності Тимошенко та Павла Лазаренка до вбивства Щербаня, і передає матеріали в суд, — каже Олійник. — Якщо обвинувачувана сторона вважає себе невинною, то, безперечно, вона повинна домагатися публічного суду, а не опиратися. Вона повинна зробити все для того, щоб розвіяти будь–які сумніви у суспільства. У народі є такий вираз: якщо ти часнику не їв, то і запаху не буде. Тож якщо людина не винна, то вона у суді доведе свою невинність».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>